Певач Дадо Топић више је од шест деценија на музичкој сцени, а прича о томе како је добио име је помало филмска.

- Најбољи пријатељ мог оца, којег и ја памтим као једног од најбољих и најквалитетнијих људи које сам упознао у животу, био је Јеврејин по имену Адолф. По занимању је био зубар, а мој отац, којег је Адолф у животу својим добрим делима јако задужио, давно му је пре мог рођења обећао да ће, ако добије сина, назвати дете његовим именом - испричао је музичар за Јутарњи лист.

Фото: Н. Карлић

 

 

Адолф Дадо Топић рођен је 1949. у Новој Градишки.

- Било је то само четири године по завршетку Другог светског рата, дакле у време кад име Адолф никако није било популарно. Признајем, иако је то моје име, с временом није постало ништа популарније, али 1949. назвати сина Адолфом било је заиста крајње необично - рекао је Дадо.

Он је због имена лоше пролазио и у школи.

- Кроз основну школу сам се, што се имена тиче, још некако и провлачио. Гадније је постало у средњој. У гимназији сам пустио дугу косу, почео да свирам и изгледам поприлично бунтовнички. Професорима се већ и сам мој изглед није свиђао, а кад су још схватили да се зовем Адолф, било је куку леле. Многе сам негативне оцене добијао, али више од тога болеле су ме примедбе појединих професора који су мог оца повезивали са усташама и симпатисањем усташког покрета, говорећи да ми је вероватно због тога дао такво име. А права истина је да је мој тата заправо био партизан током Другог светског рата.

Фото: Н. Карлић

 

 

Данас музичар нема тих проблема, јер се прославио хитовима “Македонија”, “Да ли знаш да те волим”, “Флојд”, “Бољи живот” и “Принцеза”.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Певач Дино Дворник

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".