Змија црна мамба убила је жену, ћерку и нећака Тапиве Мусииве из округа Хурунгве, који још покушава да се помири са трагедијом, преноси Њузвик.

Црна мамба насељава широк спектар подручија у подсахарској Африци и налази се у неколико земаља широм континента, укључујући Зимбабве, Јужну Африку, Кенију и многе друге.

Змија има застрашујућу репутацију и јужноафрички национални институт за биодиверзитет (САНБИ) назива је “најсмртоноснијом и најбржом змијом у Африци”.

Црне мамбе су познате по свом изузетно снажном неуротоксичном отрову. Афрички институт за ујед змије наводи да је отров способан да изазове смрт у року од три до 16 сати ако се не лечи.

Црне мамбе могу нарасти и до 5 метара , иако је просечна величина отприлике упола мања. Змије живе у саванама, стеновитим брдима и отвореним шумама и воле да спавају у шупљим стаблима, пукотинама стена и јазбинама.

САНБИ описује змије као “нервозне животиње” које се радије држе подаље од људи, али могућност напада још постоји.

Зимбабвеска новинска агенција Њуздеј извештава да се фатални напад змије на чланове Мусиивине породице догодио док су сакупљали огрев у селу Муримбика, око 80 км северно од града Карои.

Он је за новинску куц́у рекао да је његова ц́ерка Ниараи (21) прва угризена за ногу. Мајка је покушала да јој помогне, при чему је била угризена за дојку. Мусиивин нец́ак, Таванда, стар 15 година, тада је угризен за чланак док је покушавао да побегне.

Мештани су покушали да помогну овој троји да дођу до лекова, али је то потрајало јер је планински терен чинио то подручје тешко доступним колима.

Мусиивина супруга и ћерка умрле су у петак, 23. септембра, у Централној болници Сали Мугабе, а његов нећак у провинцијској болници Чинхоји, преноси Невсдаи.

Сада, Мусиива апелује на помоћ да се њихова тела пребаце у дом његове породице да буду положена. „Ово је породична трагедија и тек треба да се помиримо са њом“, рекао је он за Невсдаи.

Фото:Јутјуб принтскрин/How to Survive

 

До сада су три ковчега породици донирана од стране погребне организације, а 80 литара горива понудио је шеф политичара Зимбабвеа Абел Мбасера ​​Чунду.

Две огромне звечарке блокирају пут планинара у шуми Индијана У Африци се процењује да се сваке године догоди 435.000 до 580.000 уједа змија којима је потребно лечење према Светској здравственој организацији (СЗО), која напомиње да се највећи терет јавља у земљама у којима су здравствени системи најслабији, а медицински ресурси оскудни.

Нејасно је колико се ових уједа може приписати црној мамби.

Афрички институт за уједе змија напомиње да је један рад о уједима змија у Зулуленду проучавао 879 угриза змија током пет година, од којих је пет „по свој прилици уједа црне мамбе“.

Истовремено, институт наводи да је вец́ина смртних случајева од угриза змија у Јужној Африци резултат уједа црне мамбе и кобре.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".