Ирански председник Ебрахим Раиси изјавио је да је смрт младе жене Махсе Амини у притвору "ражалостила" све у Исламској Републици, али је упозорио да је неприхватљив хаос ширења протеста тим поводом.


- Сви смо ражалошћени овим трагичним инцидентом, али хаос је ипак неприхатљив - казао је Раиси у интервјуу за државну ТВ, пренео је Ројтерс.

- Црвена линија владе је безбедност наших људи...Не може се дозволити некоме да нередима ремети мир у друштву - додао је ирански лидер.

Иранска полиција и снаге безбедности сукобиле су се јуче са демонстрантима у градовима широм Ирана где су настављени протести због смрти Махсе Амини, јавили су државни и друштвени медији, преноси Ројтерс.

 

Упркос томе што је велики број демонстраната убијен и што полиција користи бојеву муницију и сузавац, видео записи на друштвеним мрежама показују демонстранте како позивају на пад клерикалне власти и сукобљавају се са снагама безбедности у Техерану, Табризу, Карају, Кому, Јазду, Санандају и другим градовима.

Протести трају 11 дана и у њима је погинула најамање 41 особа, а око 900 је повређено.

 

Фото:Профимедиа

 

Иранске власти су основале специјлни суд за учеснике протеста, јавили су државни медији.

Амини, девојка из иранске провинције Курдистан пала је у кому и умрла након што ју је прошле седмице ухапсила тзв. морална полиција због непоштовања правила о ношењу хиџаба.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".