- Криза са енергентима је забрињавајућа за све - каже Џејн О'Конор, која се специјализовала за увођење архитектонских мера у стамбене пројекте. - Али време је да свој дом погледате свежим очима. Постоји много ствари које можемо да учинимо како бисмо били сналажљивији и уштедели енергију. Искористимо ову прилику за стварање нових навика трошимо мање и у будућности, што је боље за наше прорачуне и боље за планету.

Основно одржавање дома смањиће рачуне и учинити дом топлијим и пријатнијим. Џејн је за Метро открила како се побринути да ваш дом буде спреман за зиму и како смањити своје рачуне.

Откријте процепе

Почните шетњом по кући како бисте идентификовали хладне тачке – сада је време да идентификујете извор. Употребите пенасте траке да попуните процепе око отвора поткровља како бисте задржали топлоту. Погледајте где цевовод улази у кућу како бисте видели постоје ли празнине између цеви и околних зидова и попуните их.

Фото: Новости

 

 

Стари бојлери

Нека водоинсталатер провери бојлер пре него што захлади како бисте осигурали његов делотворан рад и проверите радијаторе како бисте били сигурни да нема ваздушних блокада које успоравају систем грејања. Нови бојлер драстично ће смањити трошкове, али само ако вам је потребан.

Смањите топлоту

Већини термостат је подешен на 23 степена Целзијуса. Смањивање за само један посто могло би да вам смањи рачун за грејање десет посто. Смањење на 20 степени Целзијуса  је пријатна температура и избећи ћете негативне утицаје хладног дома. Но, пуно поступних промена довешће до значајног смањења вашег рачуна за енергију, стога држите сва унутрашња врата затворена, искључите радијаторе у собама које не користите као што је, на пример, резервна спаваћа соба.

Пазите на шупљине

Шупљине у старим прозорским оквирима треба поправити, попунити и обојити пре него што почне хладно време, а вертикалне шупљине око врата и прозора исисаће топлоту из ваше куће. Користите лепљиву изолир траку јер је то једноставан начин за очување топлоте.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".