Потпредседница Сједињених Америчких Држава Камала Харис осудила је данас у Јапану, како је рекла, узнемиравајуће акције Кине на Пацифику и обећала да ће продубити "незваничне везе" са Тајваном.


- Кина подрива кључне елементе међународног поретка заснованог на правилима - рекла је Харис, која је на четвородневном путовању по Азији, пренела је агенција Ројтерс.

Према њеним речима, Кина је искористила своју војну и економску моћ да принуди и застраши своје суседе.

- Били смо сведоци узнемирујућег понашања у Источном кинеском мору и у Јужном кинеском мору, а недавно и провокација преко Тајванског мореуза - казала је Харис.

Путовање Харисове у Азију које обухвата и посету Јужној Кореји, уприличено је само неколико дана након што су кинески званичници изразили забринутост због најаве америчког председника Џозефа Бајдена да ће САД бранити острво које Кина сматра делом своје територије.

Кина види Тајван као једну од својих провинција и Пекинг већ дуго обећава да ће острво вратити под контролу, не искључујући употребу силе уколико буде потребно.

Тајванска влада оштро се противи тврдњама Кине и поручује да само 23 милиона становника тог острва може одлучивати о својој будућности.

Председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси посетила је Тајван у августу, након чега је Кина извела своје највеће војне вежбе око острва.

Харис је рекла да ће америчке снаге деловати у региону "неустрашиво и без страха" чак и када Сједињене Државе очекују "наставак агресивних акција Кине".

- Наставићемо да се противимо било каквој једностраној промени статуса кво. И наставићемо да подржавамо самоодбрану Тајвана, у складу са нашом дугогодишњом политиком - казала је Харис.

Додала је да је Тајван живахна демократија која доприноси глобалном добру, од технологије до здравља и шире, а да ће САД наставити да продубљују њихове незваничне везе.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".