Иранска револуционарна гарда извела је данас ракетне ударе и нападе беспилотним летелицама на курдски регион на северу те земље, јавила је иранска државна новинска агенција ИРНА.


Иран је окривио наоружане иранске курдске дисиденте за умешаност у текуће немире у земљи, посебно на северозападу где живи већина од око 10 милиона иранских Курда, преноси Ројтерс.

Члан Демократске партије иранског Курдистана, Соран Нури, изјавио је да је напад био сконцентрисан на град Која, неких 60 километара источно од Ербила, преноси АП.

Нури наводи да су у нападу, који и даље траје, гађани војни камп, куће, канцеларије и други објекти.

У суботу и понедељак, Иранска револуционарна гарда је извела низ артиљеријских удара и напада беспилотним летелицама на курдске положаје.

Сматра се да је то одговор на текуће протесте који узнемиравају Иран због смрти 22-годишње девојке Махсе Амини курдског порекла, наводи АП.

Генерални секретар Уједињених нација позвао је Иран да се уздржи од употребе "непотребне или несразмерне силе" против демонстраната.

Амини (22), девојка из иранске покрајине Курдистан, у притвору је пала у кому и умрла у Техерану прошле седмице, пошто ју је ухапсила полиција за морал због непоштовања правила ношења хиџаба, пренео је Ројтерс.

Њена смрт је изазвала је велике протесте на иранским улицама, прве откако су власти угушиле протесте против повећања цена бензина 2019. године.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".