Биографија Ђорђе Мелони (1977), готово извесно будуће премијерке Италије, обележена је десничарским курсем.

Отац Франческо ју је оставио када је имала само годину дана. С обзиром на то да је словио за левичара, нагађа се да је Ђорђа кренула десничарском стазом не би ли му се осветила.

Већ са 15 година ступила је у редове Италијанског социјалног покрета - десничарске странке састављене од бивших фашиста и радикалних националиста. Три године по њеном учлањењу, партија је распуштена. 

Фото: Танјуг/АП

 

 

Са 19 година постала је вођа студентског огранка Националне алијансе, која се изродила из Италијанског социјалног покрета.

Ђорђа Мелони је тих година је, попут многих студената мењала послове, радећи као конобарица, дадиља и бармен у једном од најпознатијих ноћних клубова у Риму.

ГОДИНЕ УСПОНА

Општи избори 2006. одредили су је за за члана Дома посланика Републике Италије, чиме је постала његов најмлађи потпредседник. Истовремено се бавила новинарством.

Четврта влада Силвија Берлусконија постала ју је њена одскочна даска, пошто је именована за министарку омладину, најмлађу у политичкој историји ове земље.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Уочи Летњих олимпијских игара 2008. године у Пекингу, позвала је атлетску репрезентацију Италије да бојкотује церемонију отварања, због неслагања са политиком Кине према Тибету. Такво становиште су критиковали премијер Берлускони и тадашњи министар спољних послова Франко Фратини.

Мелони је 2012. била један од кооснивача Браће Италије, странке којој тренутно припада.

ИРЕДЕНТИЗАМ И ПРЕЗИР ПРЕМА ТИТУ

Мелони никада није крила иредентистичке ставове. Својевремено је изјавила да се Истра и Далмација морају вратити Италији, додавши да би маршалу Јосипу Брозу Титу требало одузети Орден Републике Италије, јер је најодговорнији за фојбе, тј. масовна убиства и прогоне италијанске популације у Истри.

Поред територијалних претензија, италијанска десничарка је саботирала улазак Хрватске у Европску унију, условивши га враћањем имовине Јеврејима.

 

 

Такође, у фокус јавности дошла је захваљујући хвалоспевима на рачун фашистичког диктатора Бенита Мусолинија, за којег је тврдила "да је био добар политичар, који је све што је урадио, урадио за Италију".

Свесна тежине ових речи, Мелони је "омекшала" реторику према Дучеу, истакавши да је "правио грешке".

Њену досадашњу политичку каријеру обележили су и анти-мигрантски ставови, оличени у захтеву за поморском блокадом Либије, како би се спречио долазак избеглица на "чизму".

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".