Драмска уметница Бранка Веселиновић прославила је у свом дому у Београду 104. рођендан.

- Управо гледам пренос сахране краљице Елизабете. Ето и она је отишла пре мене. Лепу сахрану су јој приредили, велику. Ја не бих волела толику сахрану, већ мању, интимнију - рекла је Бранка.

- Да ли сам стварно напунила 104? Мислила сам мање... Ала године лете, је л’ има неко старији од мене? - каже кроз осмех уметница и одмах открива тајну своје дуговечности:

Фото: Милена Анђела

 

- Ја не могу да делим рецепт за дуговечност. Није захвално. Сви смо различити. Најважније је да живот увек гледате са ведрије стране. Да од њега не очекујете превише. Да уживате у сваком дану. Да се сваком новом јутру радујете. Да волите људе. Да се са њима смејете. Немојте никада бити љути и горди. Веселите се. Живот је један.

Фото: Петар Милошевић

 

Прича са осмехом на лицу дочекује сваки дан. Тако је чинила и када је било успона и падова са којима се храбро носила, некада као победница, а некад ипак са тугом и покојом сузом, али само у вечерњим сатима. Осећала је да једино оптимизам може да је одржи виталном и здравом.

Данас јој је најважније да је ништа не боли, што је, како признаје, у њеним годинама ипак немогуће. Срећу проналази у малим стварима, у дневној рутини и сусретима са људима.

- Дођу ми пријатељице, родбина. Када је лепо време, волим са њима да седим испред куће. Шта ја у овим годинама треба више да очекујем? Разговор ми је довољан. Децо, морате да знате да је живот леп. Морате да му се радујете. Само је битно да уживате у њему. Ја сам имала среће да сам радила посао који волим. Захваљујући глуми, путовала сам цео живот, дружила се са колегама.

Бранка у интервјуу за "Глорију" открива и с ким је волела да пре и после посла попије кафу, односно чашицу ракије.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

- Са Миром Ступицом сам се највише виђала и дружила. Она ми је била кума. Али ту су били и Миодраг Петровић Чкаља, Мија Алексић... Мој Млађа и ја смо са свима имали добар однос. Не постоји особа с којом сам била посвађана. Волела сам да путујем са Десанком Максимовић. Нешто сам и ја пискарала уз њу. Десанку сам много уважавала. Томе су ме научили мој отац, професор и библиотекар, и мајка учитељица. Васпитавали су ме да будем човек који ће поштовати друге, да имам манире.

Осим глуме, Бранкина највећа љубав био је супруг, глумац Миодраг Млађа Веселиновић, који је преминуо пре десет година. Чак 64 године су били у складном браку. Нису добили децу, али због тога никада нису помишљали на развод. Управо љубав коју су имали била је довољна за њихову срећу.

- Најдрагоценији поклон од њега ми је била љубав. И никад нисам варала. Љубав је оно што ме је увек покретало. Без ње нисам могла да замислим живот. Када је Млађа отишао, љубав према послу ме је одржала. Човек треба да зна да разговара и са онима којих више нема.

Много тога су, како каже, прошли заједно, проживели лепе, али и тужне тренутке, а само једну жељу нису остварили.

- Обоје смо желели да имамо децу. Али, ето, није се десило. Никада не треба сажаљевати људе ни због чега. Мени је срце увек куцало за љубав и за децу.

Данас нема великих жеља. Само жели да проживи сваки тренутак који јој је дат.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

- Пишем, цртам, још сам витална. Држим мозак у функцији. Никада није био на отави. Не ваља ако га пустите да се одмара. И немам неких посебних жеља. Можда бих волела да сретнем и упознам Новака Ђоковића. Он ми је много радости доносио последњих година, али знао је и да ми искида живце.

Фото: Профимедиа

 

(Глорија)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".