Кад почиње тарифа јефтине струје зависи од тога у којем делу земље живите, а имамо још неколико савета како да уштедите потрошњу струје и смањите рачуне.

Глобална препорука да се штеди струја због неизвесне енергетске ситуације пред овогодишњу зиму стигла је и до Балкана, а како бисте штедели струју већ смо вам објаснили кроз текст о новим енергетским ознакама техничких и ИТ уређаја, као и који то од кућних уређаја троше струју и кад су искључени.

Овом списку вести додајемо и објашњење у вези са јефтином тарифом за струју, која је различита за различите делове земље.

Фото: З. Јовановић

 

Како је државни секретар у Министарству енергетике Зоран Лакићевић објаснио током гостовања на РТС-у, да би нам месечна плаћања била мања требало би да водимо рачуна о томе да неке од уређаја укључујемо чешће кад је јефтина струја:

  • у Београду је то од 00 до осам ујутру
  • у Војводини од 23 до 7 и
  • у централној Србији од 22 до 6 ујутру.

Такође, он је рекао да само четири уређаја могу да уштеде до 20% потрошње струје и смање рачун на месечном нивоу.

Четири уређаја који највише троше су бојлер, машина за веш, шпорет и фрижидер.

- Сваки од ових уређаја само тиме ако бисмо смањили температуру у бојлеру за један подеок, ако бисмо обратили пажњу на кување, ако бисмо температуру у фрижидеру подесили на четири степена - могли бисмо да уштедимо по пет одсто енергије - закључио је Лакићевић.

Министарство енергетике подсећа и на то да Лед сијалице троше до 10 путања мање електричне енергије и пет до 10 пута дуже трају од обичних сијалица са ужареним влакном, пише СмартЛифе.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".