У календару Српске православне цркве данас се прославља јесењи Крстовдан, дан када је царица Јелена пронашла крст на којем је разапет Исус Христ. Верници се током данашњег дана придржавају поста, а бере се и посвећује босиљак.

Према предању, 326. године пре нове ере царица Јелена, мајка цара Константина, пронашла је крст када је отишла у Палестину да посети света места.

Током ратова крст се изгубио, а касније, када је поново нађен, његове делове узимали су спретни верници у нади да имају велику моћ, пошто су направљени од светог дрвета.

Према непотврђеним подацима, чак су и неки српски владари имали делове тог крста.

Народни обичаји и веровања

О Крстовдану се држи строги пост, а многи верници тог дана једу само хлеб и грожђе.

Фото: Профимедиа

 

Јесењи Крстовдан пада 27. септембра и тога дана се, према древним обичајима, бере и посвећује босиљак.

На зимски Крстовдан, који је уочи Богојављења 18. јануара, по предању, укрштају се ветрови. У цркви се тог дана крст ставља у воду и, ако се вода смрзне, очекује се долазак родне године, а, ако се вода не смрзне, верује се да ће следећа година бити “оскудна и болешљива”.

У неким селима одржавају се вашари. Највећи вашар у Горњој Пчињи приређује се у Радовници , испод цркве поред реке Пчиње, где је подигнуто неколико сеника који се користе за вашар. Људи рано долазе и продају и купују стоку све до поднева, а од поднева долазе они који желе да виде вашар, да буду виђени и да се провеселе.

Иако важи да се на црвено слово ништа не ради по кући, према неким народним обичајима, у неким деловима Србије, на Крстовдан ваља да се опере сав веш и очисти кућа.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста, те да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

У цркви се тог дана крст ставља у воду, и ако се вода смрзне очекује се долазак родне године, а ако се вода не смрзне, верује се да ће следећа година бити “оскудна и болешљива”.

Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста да би се заштитила од болести. У народу се верује да се на Крстовдан змије повуку на починак и да их од тада више нема.У свим селима исплаћују пољаке, који чувају поља од Ђурђевдана до Крстовдана и који терају птице и наплаћују глобе од оних чија стока прави штете на туђим њивама. Исплаћује се онолико колико је договорено о Ђурђевдану.

У нашем народу се верује да на Крстовдан – 11. по старом, односно 27. септембра по новом календару, треба ископати рупе за сађење воћака, како би им се гране што више разгранале.

На овај дан у свим селима исплаћују се људи који чувају поља од Ђурђевдана до Крстовдана и који терају птице. Наплаћују се глобе од оних чија стока прави штете на туђим њивама. Исплаћује се онолико колико је договорено ο Ђурђевдану.

У околини Лесковца на овај дан Ијуди су у цркви освештавали босиљак, грожђе, жито и јабуке. Тај освештани босиљак држали су са иконом и он је касније служио за разна исцељења.

Поред тога, данас ваља освештати босиљак који односи негативну енергију и чисти карму.

У многим крајевима се тог дана предсказује и време:

Ако је на Крстовдан облачно, зима ће бити богата снегом, а ако је суво, наредна година ће бити сушна.
Ако до Крстовдана не оду ласте, неће бити јаке зиме.
Тиха киша о Крстовдану предсказује благу зиму.
Грмљавина о Крстовдану предсказује плодну годину.
После топлог и сувог септембра предстоји хладан и кишовит октобар.
Септембарска киша – злато њивама, отров виноградима.
Што “не скува” август, “скуваће” септембар.
Какав септембар, такав и март.
Ако је Крстовдан облачан, зима ће бити снеговита. Ако је ведар, биће сувомразице.
У народу се верује да се на Крстовдан змије повуку на починак и да их од тада више нема.

Молитва часном крсту за Крстовдан
Слава Господе, крсту твоме часноме!

Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи његови, и нека беже од лица његова они који га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењују се крсним знаком, и који радосно говоре: Радуј се, пречасни и животворни крсте господњи, који прогониш ђаволе силом распетог на теби Господа нашег Исуса Христа, који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и који нам је даровао тебе, крст свој часни, за прогањање сваког противника.

О, пречасни и животворни крсте господњи, помажи ми увек са светом владарком, Ђевом Богородицом, и са свима светима занавек.

Амин.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".