Повод је био невесео. Жика Живановић испричао је причу о драматичном разводу кроз који пролази са супругом Миром, сестром популарне певачице.

Штавише, он је тврдио да је Снежана у све умешана и да је управо њена идеја била да његова тада још законита супруга Мира оде у Америку и тамо одведе њиховог малолетног сина. На ову тему тада је кратко проговорила и Снежана Ђуришић, која је истакла да је до краха брака дошло због Жикиног понашања, а детаљније о овој немилој ситуацији прочитајте у тексту из '94., под насловом "Мој Милане с америчке стране", који преносимо у целости:

Потресним и плачним гласом јавио нам се један мушкарац и рафално започео исповест: - Ђуриђићка ми је киднаповала дете...

Чије дете? Када? Зашто? На ова питања добијамо одговор приликом сусрета са ојађеним човеком. Ради се о таксисти Жики Живановићу из Београда, зету познате певачице Снежане Ђуришић. Жика је ожењен Снежанином сестром Миром са којом има десетогодишњег сина Милана.

- Преварили су ме. Одвели су ми жену и дете у Чикаго. Прошле године договорио сам се да Мира и Милан крену са Снежаном у Америку, а да им се ја после два месеца придружим, када добијем визу. Жена и син имали су визу и на три месеца, међутим, одмах по слетању у Цирих, Снежана им је преко својих веза средила визу за још три месеца. Малолетно дете су успели да одведу помоћу лажног потписа, а сазнајем да је Снежана прибавила "умрлицу оца"! Замислите, прогласила ме је мртвим, како би без мог одобрења одвела дете...

У почетку Жика није сумњао да му се нешто ради иза леђа. Али, врло брзо жена му је саопштила да и не треба да долази, јер она покреће бракоразводну парницу. Тада је у Жикином животу настао лом. Адресу у Чикагу није знао. На његове телефонске позиве нико није одговарао. Или су му спуштали слушалицу, или су Снежанина деца одговарала да су Мира и Милан у продавници, школи, послу или - на Флориди!

- Најгоре ми је што не могу да чујем дете, да му пошаљем поклон. У овом тренутку развод уопште није важан, једина брига ми је син. Не могу да се помирим са тим да сада није са мном на Ади, да се не шета београдским улицама, да не идемо на пицу и роштиљ на Чубури поред Храма, где имамо кућу. Чуо сам да је Милан смештен у неку цркву и да тамо проводи време. Тамо иде у школу, а мајка за то време ради. Није у стању да стално буде са њим. Виде се тек преко викенда. То ме страшно боли.

Фото: Репринт ТВ Новости

 

 

Бракоразводна парница је у току у Трећем општинском суду у Београду. Жика сада не размишља о томе шта је Миру навело да се разведе. Окупиран је мишљу да врати сина. А ако не то, онда бар има право да га види и чује.

- Па не тражим Емпајер стејт билдинг, па да ми га Американци не дају - прича Жика. - Тражим само свог сина, тражим право које имају сви очеви. Не могу Американци да чувају наше држављане од нас самих.

Е, у томе јесте проблем. Преко специјализоване агенције Жика је сазнао да је развод покренут да би супруга Мира могла поново да се уда и тако добије америчко држављанство?! Сазнао је и да она сада пере судове у једном ресторану без одговарајућих радних папира.

- А овде је била краљица - исповеда се Жика. - Све сам јој купио и омогућио. Њене жеље су за мене биле закон. Када је пожелела парфем "шанел 19", сео сам у ауто и отишао у Милано, јер је она чула да га је њена пријатељица тамо купила. Окитио сам је златом, одвео код најбољих фризера, козметичара. А сада - пере судове...

Фото: Репринт ТВ Новости

 

Жика је у београдским круговима познат као момак са асфалта. Кретао се у друштву сурових момака, али исто тако и у естрадном окружењу. Његови пријатељи су Бора Чорба, Оливер Мандић, Милена Плавшић... Наслућује ли можда разлог што је до свега овога дошло? Да ли је можда био груб према својој породици?

- Никада, ни једно ни друго нисам такнуо. Долазило је додуше до свађа, али тога има у свим породицама. Обожавао сам их. Па не бих их пустио у Америку да је у нашем браку била криза. Све је то замислила Снежана, која ме не подноси. Она је замислила да Миру тамо уда. Много сам се разочарао у њу и у њеног мужа Слободана.

Привржен је Жика био и тасту и ташти. Прича како је тасту набављао оружје за лов и сличне ствари. Али, откако је Мира отишла у Америку, сви га избегавају. Снежана приликом доласка у Београд, прича Жика, води са собом телохранитеља. Очигледно је да га се боји. Она је и поднела захтев за развод, преко једног београдског адвоката. Жика ни једном није успео да је сретне. У очају почео је да прети и то највише Снежани, за коју сматра да је главни кривац и иницијатор његовог брачнох краха. Да не би направио неку глупост и тако нашкодио пре свега себи и свом сину, кога жели поред себе, обратио се за помоћ Божидару Спасићу, власнику детективске агенције СИА.

Фото: Игор Маринковић

 

- Контактирао сам с америчким конзулатом и мислим да ће се овај случај за два-три месеца успешно окончати. Супруга мог клијента тражи споразумни развод, међутим, то нема никаквог утицаја на статус у Америци. Пошто идемо путем легалних метода, сматрам да ће она и син бити депортовани у земљу. Без дозволе оца, и то живог, не може наше дете да постане амерички држављанин. Иначе, ми смо дете видели и контролишемо све што се тамо догађа - каже Божидар Спасић.

У намери да проверимо Жикине наводе и оптужбе, обратили смо се и Снежани Ђуришић. Тражили смо да нам омогући и контакт са сестром и сестрићем, међутим, она то није хтела да уради, јер Мира то не жели.

- Не дозвољавам да се моје име доведе у везу са тим човеком - била је изричита Снежана из Чикага. - Ја нисам адвокат и не мешам се у њихов брак. Да је све било савршено, сигурно не би дошло до овог. Истина, он их није физички злостављао, али их је малтретирао и избацивао напоље из куће. Сваки брак је прича за себе, а овај је већ завршен.

Пошто брак, ипак, законски и даље важи, о њему ће се расправљати још на многим странама. У свему томе, као и увек, најтеже пролазе деца и преко њихових леђа одрасли најчешће ломе копља. Мали Милан и не сања да је постао предмет једног међународног спора...

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај интервју је изашао у "Сабору" 14. септембра 1994. године.*

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из приватног албума - Маја Оџаклијевска

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".