Дакле, зашто одећа има тај неугодан мирис? Без обзира на то колико је јак мирис омекшивача који се користи, мирис влаге је узрокован заробљеном влагом у одећи. Ако после сушења остане мало влаге, одећа ће заударати на влажност чак и када се на крају потпуно осуши. Мирис ће се посебно осетити ако одећу сложите и ставите у фијоку или ормар док је још влажна, а остављање мокре одеће у машини за веш предуго такође је може учинити смрдљивом.

- Исто важи и ако оставите мокру одећу у сушилици, а нисте је укључили. Влага и затворени простор рецепт су за плесниви мирис - објаснио је стручњак за чишћење у Clean House Fast-у, Ник Елис.

Још један чест узрок влажне одеће је сушење исте у малој или слабо проветреној просторији. Стручњаци тврде да је важно да соба има добру вентилацију, јер ако је у ваздуху превише влаге, одећа ће имати мирис на плесан.

Фото: Профимедиа

 

Стручњаци су поделили неколико савета за одржавање свежег мириса одеће када се суши у затвореном простору, а први је да влажну одећу одмах оперете. Истичу да се за одећу која је влажна пре стављања у машину, требате да се побринете исто као за суву одећу. На пример, купаћи костими, пешкири или тренерка коју сте јуче носили по киши, треба да буду опрани одмах. То ће спречити мирис влаге.

Други савет је да користите одвлаживач ваздуха. Будући да је лоша вентилација чест узрок одеће неугодног мириса, требало би да користите одвлаживач ваздуха јер ће он уклонити вишак влаге из ваздуха, што ће знатно олакшати сушење веша, а такође и делотворно спречава појаву плесни, тврде стручњаци. За оне који не желе да купују одвлаживач, могу само да отворе прозор како би побољшали вентилацију. То ће осигурати да се водена пара не задржава у просторији.

Фото: Профимедиа

 

Трећи савет је да смањите количину веша коју перете. Може бити примамљиво покушати опрати све рубље одједном, али претрпавање машине може да доведе до недовољно доброг чишћења и врло неугодног мириса влаге. Стручњаци тврде да препуна машина може да остави вашу одећу влажнијом кад је извадите, што значајно продужава време сушења, па зато припазите да не премашите назначени капацитет своје машине.

Последњи савет је да перете одећу топлом водом и сирћетом, а ако одећа већ мирише на влагу, бело сирће ће помоћи у решавању тог проблема. Стручњаци тврде да врућа вода може да убије бактерије, па је зато боље прати са њом него са хладном водом. Истичу и да то не значи да то треба радити при сваком прању, већ само повремено, а поготово када су пешкири у питању. Саветују и да покушате да их оперете са шољицом врућег сирћета заједно са уобичајеним детерџентом. Такође, проверите налепницу за одржавање и перите на највишој температури коју препоручује произвођач, како бисте уклонили неугодне мирисе. 

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".