Академију драмских уметности уписала је са само 16 година, као студент вансеријске класе. Мирјана Јоковић је крајем осамдесетих и почетком деведесетих била водеће име на "листи жеља“ овдашњих редитеља.

Харизматична и талентована глумица остварила је запажене улоге у бројним серијама и филмовима: "Заборављени“, "Стршљен“, "Мала“, "Буре барута“, "Подземље"...

Када је имала само 16 година уписала је Академију драмских уметности, као студент вансеријске класе, у којој су били: Драган Бјелогрлић, Милорад Мандић Манда, Срђан Жика Тодоровић, Дарко Томовић, Весна Тривалић, Слободан Нинковић и Драган Петровић.

Пут ју је 1993. године одвео у Лос Анђелес, где и данас живи. У град своје младости редовно навраћа како би обишла породицу и пријатеље.

- Често долазим, никада се нисам "откинула" од Београда и Србије. То ми је било јако важно јер ја нисам отишла из Београда зато што га нисам волела. Стално причам и досадна сам више, али мени се стварно случајно десило да сам остала негде другде.Тамо ми се допало и створила сам себи два дома - открила је у једном од ретких интервјуа које је дала.

Фото: Архива Новости/З. Кнежевић

 

 

Позната је по томе што о приватном животу никада не говори, па се нигде не могу пронаћи одговори на питања да ли је удата и има ли децу.

У Америци је играла у бројним позориштима, стигла је и до Бродвеја, а паралелно са глумом, каријеру је градила и у професури. Запослена је на Калифорнијском факултету уметности.

- Некад кад сам тамо, на крају представе помислим: "Ух, како бих волела да су ово видели људи у Београду". Ниједног тренутка нисам заборавила одакле сам, нити имам неку забуну типа да желим да будем неко други - изјавила је једном приликом.

Фото: Предраг Митић

 

 

Ускоро ћемо је гледати у овој телевизијској серији "Живи и здрави", чија се премијера очекује 2023. године.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из приватног албума - Јелица Сретеновић

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".