Српска православна црква и верници, 27. септембра, славе јесењи Крстовдан, познат као Воздвижење Часног крста. На овај дан је пронађен Часни крст. 

Ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости - позната је српска изрека, па верници на овај дан - када се празнују два догађаја - проналазак Часног крста и његов повратак из Персије у Јерусалим -  посте на хлебу и води. 

Фото: Профимедиа

 

 

Царица Јелена, мајка цара Константина, обилазећи Свету земљу, у рушевинама Венериног храма нашла је Часни крст на коме је разапет Исус Христ. На Крстовдан важи правило строгог поста, само на хлебу и води, док је храна животињског порекла строго забрањена. Занимљиво је да је на Крстовдан дозвољено једење грожђа, док је друго воће такође забрањено.

Јесењи Крстовдан се у православном календару обележава црвеним словом. А у нашем народу се за јесењи Крстовдан везују многи обичаји као је брање босиљка који је познат као божија биљка. На овај празник сви православни Срби поштују обичај брања и свећења босиљка и уносе га у кућу за успех и здравље укућана. Још једно веровање је важно да се испоштује а то је да се босиљак закачи на икону.

Док за многе друге празнике који су обележени црвеним словом важи да не треба спремати кућу, усисавати и радити друге сличне послове, на Крстовдан је обрнуто. На данашњи дан је добро уредити кућу и тако је, условно речено, припремити за зиму. 

На Крстовдан је добро да послодавци исплате своје раднике. Овај обичај настао је у стара времена јер су се на данашњи дан исплаћивали радници који су чували поља од Ђурђевдана (6. маја) до Крстовдана (27. септембра).

Народ верује да се на Крстовдан змије повуку на починак и да их од тада више нема.

Још једно велико правило је да се на јесењи Крстовдан ископа велика рупа и у њу посади воћка, како би се гране што више разгранале. Истина је да је управо овај дан најпогоднији за садњу воћа.

Фото: Википедија

 

 

У многим крајевима се на дан јесењег Крстовдана предсказује и време:

- Ако је на Крстовдан облачно, зима ће бити богата снегом, а ако је суво, наредна година ће бити сушна.

- Ако до Крстовдана не оду ласте, неће бити јаке зиме.

- Тиха киша о Крстовдану предсказује благу зиму.

- Грмљавина о Крстовдану предсказује плодну годину.

- Ако је Крстовдан облачан, зима ће бити снеговита. Ако је ведар, биће сувомразице.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста и да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

Обичај је да се на Крстовдан дан бере и освећује босиљак.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".