У таласу протеста који су захватили Иран после смрти 22. годишње девојке Махсе Амини, до сада је погинула најмање 41 особа, јавила је данас државна телевизија.


Протести након њене смрти избили су у већини од 31 иранске провинције, јавила је агенција Ројтерс.

Ирански председник Ебрахим Раиси рекао је јуче да Иран мора "одлучно да се позабави са онима који нарушавају безбедност и мир у земљи", преноси Ројтерс позивајући се извештај иранских државних медија.

Раиси је то поручио током телефонског разговора, у коме је изјавио саучешће породици припадника безбедносних снага који је убијен током протеста прошле недеље.

Раиси је рекао да провладине демонстрације у Ирану показују у потпуности моћ Исламске републике, а Ројтерс је пренео да су провладини демонстранти позивали на погубљење људи који протестују против режима, након што је 22-годишња девојка умрла, како они тврде, од последица мучења такозване полиције за морал.

Амини, девојка из иранске провинције Курдистан, пала је у кому и умрла након што ју је у Техерану прошле седмице ухапсила полиција за морал због непоштовања правила ношења хиџаба, што је изазвало демонстрације у више области, укључујући главни град.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".