Филипинске власти започеле су евакуацију људи из приобалних подручја док се главно острво Лузон, укључујући престоницу Манилу, спрема за тајфун категорије 3 који наставља да јача, рекли су данас званичници.

Тајфун Нору постао је супертајфун "након периода експлозивног јачања", с континуираним ветровима који су се синоћ појачали на 185 километара на сат са 120 километара, објавила је у упозорењу агенција за катастрофе, преноси Ројтерс.

Нору ће наставити да се појачава и могао би доћи до копна данас поподне или вечерас, уз ветар брзине од 205 километара на сат, упозорили су званичници.

- Тражила сам од наших градоначелника да се придржавају строгих превентивних евакуација - рекла је Хелен Тан, гувернерка покрајине Кезон за локалну радио станицу.

Рибарима у приобалним местима забрањено је да исплове на море, рекла је она.

Нору, 11. тропски циклон који је ове године погодио Филипине, донеће обилне и олујне кише у главном граду и оближњим провинцијама данас послеподне.

Власти су у приправности због клизишта, поплава и разорних ветрова.

Филипинска обалска стража саопштила је да је више од 1.200 путника и 28 пловила заглављено у лукама јужно од главног града.

Филипине, архипелаг од више од 7.600 острва, годишње захвати просечно 20 тропских олуја.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".