Северна Кореја испалила је балистичку ракету у правцу мора код своје источне обале, а уочи планираних војних вежби снага Јужне Кореје и САД, као и посете региону америчке потпредседнице Камале Харис.

Јужнокорејска војска саопштила је да се ради о ракети кратког домета, испаљеној из области Таехон у провинцији Северни Пјонгјанг, а пројектил је летео око 600 километара на висини од 60 километара, преноси Ројтерс.

- Севернокорејско лансирање балистичке ракете је тешка провокација, која прети миру и безбедности корејског полуострва и међународне заједнице - саопштио је Генералштаб војске Јужне Кореје.

Након најновијег лансирања, главнокомандујући јужнокорејске армије Ким Сеунг-кјум и командант америчких снага за Кореју Пол Ла Камерадис, размотрили су актуелну ситуацију и потврдили спремност да одговоре на сваку претњу или провокацију Северне Кореје.

Национални савет за безбедност Јужне Кореје одржао је хитан састанак како би размотрио одговор на лансирање и осудио тај акт као кршење резолуција Савета безбедности УН и неоправдану провокацију.

Огласио се и јапански министар одбране Јасуказу Хамада, који је изјавио да је према проценама Јапана ракета достигла висину од 50 километара и да је пала изван ексклузивне економске зоне Јапана, тако да није било извештаја о проблемима са ваздушним и бродским саобраћајем.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".