Свети свештеномученик Автоном живео је и ширио хришћанство у Италији све док цар Диоклецијан није започео велики прогон хришћана.

По доласку Диоклецијана Автоном је отишао у Витинију Азијску, у место звано Сореос, а према предању ту је наставио са хиршћанским учењем и саградио цркву Светог Архангела Михаила.

Након неког времена Авроном је сазнао да се у близини Сореоса налази место Лимна у коме живе само незнабошци. Отишао је тамо и храбро почео да проповеда о љубави Христовој и исправности вере у једног Бога и ускоро многи повероваше у његове речи. Док је био на путу хришћанства стекао је и много непријатеља. Забележено је да је група незнабожаца једног дана упала у цркву Светог Архангела Михаила за време службе коју је Авроном вршио и убили светитеља на олтару заједно са свим верницима који су се ту затекли.

Фото: Википедија

 

 

Касније, за време цара Константина на његовом гробу подигнут је храм. Легенда каже да се на тачно два века од смрти Свети Автоном јавио у сну једном војнику наредивши му да оде и ископа његове мошти. Војник је послушно отишао и урадио шта му је светитељ рекао, ископао је мошти које су остале нетакнуте, а у данима који су уследили многи болесни су оздравили након што су додирнули мошти Светог Автонома.

Зато је и данас обичај да се изговори молитва Светом свештеномученику Автоному, која, како се верује, доноси здравље и напрадак свакој породици:

- Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Автономе: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".