Анализа је показала да је уштеда од 15 одсто струје довољна да избегнемо увоз.

Рачуница је јасна, гашење само једне сијалице, током грејне сезоне, донело би Србији уштеду од 78,5 милиона евра.

Гашењем само једене сијалице од 40 вати, домаћинство месечно може да уштеди више од 21 киловат сат струје. Тако би наша земља, са три милиона и шесто хиљада бројила, од октобра до марта, могла смањи потрошњу за више од 129 милиона киловат сати.

Скупа енегија, а посебно струја у Европи већ угрожава и производњу хране. У Немачкој се жале пекари. А у Француској пољопривредни произвођачи упозоравају да им је само у односу на прошлу годину киловатсат скупљи 10 пута. А мере штедње не могу да примене.

- Што се тиче потрошње енергије, немамо друго решење. У расхладној просторији костантно температура мора да буде - 2,5 степени. Немогуће је да престанемо са хлађењем, ако желимо да добро чувамо луковице - каже Емануел Лефебре, француски фармер.

- До сада смо имали повећање од око 70 одсто, јер загревамо пећи сада са лож уљем. У страху смо због трошкова енергије и могућег и четворостуког повећања цена - каже Енгелберт Шлехтримен, пекар из Келна.

Неке Балтичке земље могле би да остану у мраку јер им снадевње струјом зависи од Русије.

Литванија, Летонија и Естонија упозориле су на могуће рестрикције ако их Москва скине са заједничке електроенергетске мреже.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".