Хрватски председник Зоран Милановић данас је рекао да је касно за промену изборног закона у Босни и Херцеговини јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком”.


Коментаришући говор премијера Андреја Пленковића на Генералној скупштини Уједињених нација, којим је позвао високог представника међународне заједнице у БиХ Кристијана Шмита да искористи своја овлашћења за изборну реформу, која ће обезбедити тамошњу легитимну заступљеност Хрвата у политичким телима, Милановић је рекао да „касно Марко на Косово стиже”, пренела је Хина.

Избори у БиХ одржавају се 2. октобра.

- Неке ствари почнете да радите на време или их не радите, а ја о томе говорим годину дана - рекао је Милановић.

- Дакле имаш овлашћења или немаш. Ако их имаш, не дајеш у јавну расправу него поступаш као суверен с одређеним овлашћењима - наставио је Милановић, казавши да је Шмит тим чином „дао времена букачима да се организују" те да изађу на улице.

Фото: Д. Кујунџић

 

- У БиХ нисмо направили ништа и сад је касно за овакве лепе поетске говоре на Генералној скупштини, с тим је требало почети пуно раније - рекао је Милановиć који сматра да су се избори у БиХ 2. октобра могли дочекати „у миру”, са сигурношћу да ће Хрвати добити свог представника, да се Пленковић на време прикључио позиву на реформу.

Хрватски председник је говорио и о ЕУФОР-овој мисији Алтеа у којој у БиХ учествује око 1,2 хиљаде војника из 20 земаља, али не из Хрватске.

- Хрватска није у томе јер се то некоме не свиђа. Мени се почело свиђати да тамо будемо, односно да имамо то право ако хоћемо, можда неćемо послати никога - рекао је Милановић.

Он је казао да према томе постоји „организовани отпор неколико држава на челу с Немачком”, те да је њему несхватљиво да Хрватска некоме представља опасност за БиХ.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".