Минималан број година за гласање за Сенат спуштен је са 25 на 18, колико је праг и за гласање за Заступнички дом. Два дома парламента имају једнака овлашћења.

- У смислу бројки, то наравно значи да млади на овим изборима значе више - рекао је Ливио Гиглиуто, потпредседник института за испитивања јавног мњења Иституто Пиеполи. - Кључно питање је колико ће их заиста гласати.

Промена правила односи се на 4,1 милиoна младих од укупно 51,4 милиoна бирача, и премда стручњаци за јавно мњење кажу да би значајан број могао да апстинира, политичари отворено покушавају да придобију њихову подршку.

Фото: Профимедиа

 

У складу са својим имиџом шоумена, бивши премијер Силвио Берлускони предњачи у настојањима да их освоји путем ТикТока, са видео снимцима у којима им се обраћа смешним гласом, збија шале и поиграва се својом репутацијом плејбоја.

- Обраћам се онима од вас старијима од 18 - да вас питам да ме упознате са својим девојком? Нипошто! Позивам вас да гласате 25. септембра и то да гласате за мене - поручио је прошле недеље 85-годишњи Берлускони.

Таквим шалама Берлускони је добио више од 2,5 милиона лајкова на друштвеној мрежи у мање од три недеље, али не може се знати хоће ли се то преточити и у гласове.

@silvio.berlusconi Ciao ragazzi, eccomi qua. Vi do il benvenuto sul mio canale ufficiale #Tiktok per parlare dei temi che più stanno a cuore a Forza Italia e al sottoscritto e che vi riguardano da vicino: parleremo e discuteremo del vostro #futuro Vi racconterò di come vogliamo rendere l'#Italia un Paese che possa darvi nuove opportunità e la possibilità di realizzare i vostri sogni. Ci rivediamo presto su TikTok ! #silvioberlusconi #berlusconi #elezioni #forzaitalia🇮🇹💪❤️ #politica #giovani ♬ suono originale - Silvio Berlusconi

- Гледао сам Берлусконијеве видео снимке на ТикТоку, али зато што ме засмејавају, а не зато што желим да гласам за њега - рекао је Алесандро Малес (20), средњошколац из Милана који не планира да изађе на изборе.

- Уопштено, мислим да гласање не води до било каквих промена. Независно од тога ко је на власти, за мене се ништа неће битно променити - рекао је младић.

@silvio.berlusconi Salve ragazzi, ci siamo incontrati per la prima volta su #TikTok, che per quanto mi riguarda avrei preferito chiamare Tik Tok Tak. Cosi è più completo! Vi ho detto che vi avrei intrattenuti su argomenti che possono riguardarvi da vicino. Ma ho pensato anche che per mantenere i rapporti con gli altri bisogna tendere alla massima cordialità. Uno degli strumenti per arrivare a farlo sono le #barzellette, perchè sono terapeutiche. Poi penseremo a parlare di programmi. Tik Tok Tak! #silvioberlusconi #berlusconi #forzaitlia🇮🇹 ♬ suono originale - Silvio Berlusconi

Испитивање јавног мњења SWG института, чији су резултати објављени у августу, показало је да би стопа суздржаних међу младима могла да износи 34 до 38 посто. Испитивање је показало да их 43 посто верује да је гласање "бесмислено" јер политичари "раде шта год желе" једном када их гласачи изаберу.

Но то није спречило странке да својим порукама циљају искључиво оне који ће гласати први пут. Сви изборни програми садрже великодушна обећања усмерена на младе који имају проблема са запослењем или студирањем, укључујући помоћ за плаћање школарина, хипотека и станарина, увођење минималне плате и забрану неплаћених стажирања.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Борис Џонсон - најсмешније фотографије

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".