Одлуку о погубљењу донео је Врховни суд, а требало је да почне у четвртак у 21.20. Истог дана у 23 сата исту су поништили, упркос напорима да се његово погубљење изврши пре поноћи. Повереник за затворе у Алабами наводно је рекао да смакнуће није настављено због проблема са проналажењем Милерових вена. Милер је затражио да буде погубљен помоћу азота због страха од игала, а како метода није била спремна за коришћење у држави Алабама, судија је то зауставио.

Бивши достављач Милер осуђен је због убиства тројице мушкараца у пуцњави на радном месту у Бирмингему, у држави Алабама, 1999. године. Осуђен је на смртну казну. Гушење азотом одобрена је метода смакнућа у тој држави, али још није коришћена.

Милер је сам одабрао ту методу, али верује да су службеници, који су негирали да су видели образац који је испунио, исти изгубили. Одељење за затворе Алабаме прошле недеље објавило је да још није спремно за коришћење неиспробане методе.

Фото: Профимедиа

 

Прошлог уторка, амерички окружни судија Р. Остин Хафакер издао је прелиминарну забрану којом се Алабами блокира да Милера усмрти као што је раније планирано због овог проблема.

- Милер ће вероватно претрпети непоправљиву озледу ако се забрана не изда јер ће му бити одузета могућност да умре методом коју је одабрао и уместо тога ће бити присиљен да умре методом коју је желео да избегне и за коју тврди да ће бити болна - написао је судија.

Додао је да ће озледа бити "губитак његовог 'коначног достојанства' — да изабере како ће умрети".

Федерални жалбени суд потврдио је одлагање извршења, али се Канцеларија државног адвоката Алабаме жалила Врховном суду САД који је одобрио да се настави смртоносном инекцијом.

- Нови, кафкијански аргумент државе у корист присиљавања на незаконито погубљење вечерас је да истина о томе је ли господин Милер на време предао свој образац за избор гушења азотом није важна - написали су Милерови адвокати као одговор судији.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".