Како наводе, Милошевић је био у КПЗ „Београд” Нова скела, једном од најчуванијих затвора у Србији.

Пресудом тадашњег Окружног суда у Београду (садашњи Виши суд), Милошевић је у марту 2008. осуђен на 15 година робије пошто је оглашен кривим за силовање, недозвољене полне радње и шест разбојништава почињених у другој половини 2007. годиине.

– Милошевићу је у казну затвора урачунато и време које је провео у притвору. Иначе, у пракси се особама осуђеним за силовање не скраћују казне, а нарочито је то изражено код вишеструких повратника – каже „Политикин” саговорник.

Судско веће изрекло је тада Милошевићу појединачне санкције од шест година за силовање, три године за недозвољене полне радње и пет година за шест разбојништава.

При одмеравању изречене казне суд је, како је рекла председница судског већа Александра Златић, имао у виду чињеницу да је Милошевић вишеструки повратник и да је дела за које је осуђен починио непосредно пошто је изашао из затвора, у којем је издржао десетогодишњу казну на коју је био осуђен због ранијих силовања и разбојништава.

Фото: Архива Новости

 

Председница већа нагласила је да је казна од 15 година окривљеном изречена и због бројности почињених дела, што га чини друштвено опасним.

На напомену судије да има право да Врховном суду уложи жалбу на пресуду, Милошевић је изјавио да то неће учинити и да „сигурно неће поновити дело за које је осуђен”.

Непосредно после хапшења, он је на саслушању у полицији признао и до детаља изнео на који је начин напаствовао девојке.

Признао је да је К. С, продавачици у бутику на Врачару ставио нож под грло, наредио јој да уђе у кабину, а потом и да се скине. Описао је и како се иживљавао над несрећном девојком.

Признао је и да је само два дана касније у оптичарској радњи у Улици војводе Степе, уз претњу ножем из продавачицине торбе узео 5.000 динара, а са пулта три пара наочара. Физичког напада овога пута није било.

Милошевић је, иначе, вишеструки повратник. Два пута је осуђиван због силовања. Први пут 1992, када је за само три дана напао девет жена, од којих је четири силовао, а из затвора је изашао 2001.

Тада, само месец дана по изласку на слободу силовао је још једну, две жене је напао и починио осам разбојништава. Осуђен је због тога на шест година.

Фото: Н. Фифић

 

Саговорник Политике, који је и открио да је Милошевић на слободи, наводи да је важно упозорити најпре жене, а потом и мушкарце на ову чињеницу.

– С обзиром на то да је починио толико кривичних дела силовања и да затворске казне нису до сада утицале на његово понашање, све жене треба да знају да таква особа сада слободно шета међу грађанима.

Волео бих да моје упозорење не буде олако схваћено и да жене буду на опрезу – наглашава наш саговорник.

НЕИЗЛЕЧИВА БОЛЕСТ

Према статистичким подацима, више од 70 одсто силоватеља су повратници. Психијатри напомињу да је разлог болест коју имају и коју није могуће излечити.

Реакције у мозгу силоватеља, које изазива узбуђење које се догађа приликом силовања, навеле су многе земље, међу којима су Чешка и Русија да у правни систем уведу хемијску кастрацију.

Регистрована су најмање четири метода којима силоватељи трагају за жртвом. „Силоватељ ловац” креће у потрагу за жртвом и познаје њено окружење. „Силоватељ лопов” жртву проналази на одређеном месту (објекту, пролазу, пољани).

Трећи је „случајни силоватељ”, који успут искористи прилику да силује жртву. Четврти профил силоватеља близак је првом – поставља замку, јер зна да ће жртва доћи код њега: лекар, дадиља, станодавац.

Жртве серијских силоватеља у 85 одсто случајева су непознате жене.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".