Ураган Фиона је данас прерастао у снажну олују категорије 4 и запутио се ка Бермудским острвима, након што је однео осам живота прошавши кроз Доминиканску Републику и Порторико и оставио разорне последице.


Истражује се најмање осам смртних случајева које је проузроковала Фиона, укључујући и смрт болесног четворомесечног детета чија се мајка намучила да стигне до болнице због блокираних путева, каже др Марија Конте Милер, директорка Института за форензичке науке.

Америчка Федерална агенција за управљање ванредним ситуацијама до сада је приписала четири смртна случаја олуји у Порторику. Пета особа усмрћена је у Гвадалупу раније ове недеље, а мушкарац је погинуо када је поплављена река однела његову кућу.

Данас је Фиона дувала брзином од 215 километара на сат и кретала се на север према Бермудима, иако тренутна прогноза не предвиђа да ће Бермудска острва бити директно погођена, саопштио је Национални центар за урагане. Метеоролошка служба Бермуда издала је тропско упозорење на олују за архипелаг, који се налази 966 километара источно од америчке државе Северне Каролине, док Фиона иде ка западу Британске прекоморске територије.

У Порторику, где је 40 одсто од 3,3 милиона становника острва још увек без воде, а три четвртине без струје, власти покушавају да се изборе са размерама разарања и започну обнову, јавља Ројтерс.

У недељу у Порторику, Фиона је изазвала разорне поплаве и клизишта на острву, у наредна два дана доспела је у Доминиканску Републику, а у петак би могла да стигне до источне обале Канаде .

За многе становнике Порторика, сећање на разарања урагана Марија из 2017. још увек је свеже. Око 3.000 људи је погинуло у тој олуји категорије 5, која је оставила читаво острво без струје недељу дана.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".