Генерална дебата 77. скупштине УН ове недеље се одржава у Њујорку.

Учествују 92 председника држава и краљева и 58 председника влада, док остале државне делегације представљају потпредседници држава и влада и министри спољних послова.

Дебату је традиционално отворио председник Бразила Жаир Болсонаро, а затим се обратио генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Фото: Танјуг/АП

 

Како су саопштиле УН, овогодишња тема "Преломни тренутак: трансформативна решења за међусобно повезане изазове" произилази из признања да се свет налази у критичном тренутку у историји УН због сложених и међусобно повезаних криза, укључујући пандемију ковида 19, рат у Украјини, хуманитарне изазове без преседана, прекретницу у климатским променама, као и све већу забринутост због претњи глобалној економији.

Иначе, Уједињене нације основане су након завршетка Другог светског рата, потписивањем Повеље Уједињених нација у Сан Франциску 1945. године.

Говори светских лидера према протоколу трају највише 15 минута, али је током протеклих година забележено неколико веома упечатљивих одступања од сатнице.

То је прилика да се многи лидери обрате свету, а многи су ишли корак даље како би оставили снажан утисак.

Рекорд Фидела Кастра 

Некадашњи председник Кубе, Фидел Кастро, и даље је рекордер по дужини говора пред Генералном скупштином УН - 269 минута - који је одржао 1966. године. У јеку Хладног рата, Кастро је говор искористио да критикује амерички империјализам, па је и увредио председника Џона Кенедија.

- Да Кенеди није милионер, неписмен и незналица, онда би очигледно разумео да не може да се побуните против сељака - рекао је. Осим тога, причало се да је Кастро те године у својој хотелској соби држао и кокошке.

Фото: Профимедиа

 

Понуда која не сме да се одбије 

Лидер Палестинске ослободилачке организације, Јасер Арафат, први пут се 1974. обратио пред УН позивајући на стварање палестинске државе која би укључивала муслимане, хришћане и Јевреје.

- Доносим маслинову гранчицу и оружје бораца за слободу. Не допустите да маслинова гранчица испадне из моје руке - рекао је напомињући колика је важна моћ дипломатије.

Ђаволски Буш

Бивши венецуелански председник, Уго Чавез, тадашњег америчког лидера, Џорџа Буша, у обраћању 2006. године је назвао ђаволом, рекавши да подијум мирише на сумпор након његовог говора.

Упечатљиви Гадафи

Либијски вођа, Муамер Гадафи, 2009. године је држао говор од 85 минута, а том приликом је читао са руком писаних бележака.

Фото: Танјуг/АП

 

Углавном је осуо паљбу по Савету безбедности УН, а у једном тренутку је исцепао страницу Повеље УН.

Осим тога, Гадафи је остао упамћен и по томе што је те године шатор поставио на имању Доналда Трампа у Њујорку. Дуго се мучио где би могао да постави чувени бедуински шатор који је увек носио када би путовао у иностранство. Ипак, будући председник Америке му је дозволио да борави на његовом поседу, а радници су постављали шаторе и сателите у лускузном насељу Бедфорду што је тада изазвало велику пажњу.

Надлежни су покушали да га спрече рекавши да је незаконито изградити привремено боравиште без дозволе. Шатор је био опремљен простиркама и ћилимима, како на земљи тако и на "зидовима".

Разбеснео Запад и то двапут

Некадашњи председник Ирана, Махмуд Ахмадинежад, успео је 2010. и 2011. године да натера делегате из западних земаља да напусте салу.

Први пут је рекао да су САД помогле да се оркестрира терористички напад 11. септембра, а следећи пут је оптужио Европу да користи Холокауст као изговор за подршку Израелу.

Нетањахуова представа

Некадашњи израелски премијер, Бењамин Нетањаху, користио је картонски модел бомбе 2012. године како би УН позвао да реагују због иранског развоја нуклеарног оружја.

Фото: Јутјуб принтскрин/The Telegraph

 

Представио је и неколико цртежа бомбе преко којих је нацртао црвену линију сликовито објашњавајући озбиљност ситуације.  

(24седам)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".