Интолеранција на глутен може да направи хаос у организму. Колико су пшенично или бело брашно заправо штетни за поједине људе и како да препознате симптоме, открио је гастроентеролог др Војислав Перишић, гостујући у "Јутру" на Првој.

На почетку се осврнуо на то да 12 одсто Американаца једе храну без глутена и нема целијакију, док он сам већ 10 година једе само хлеб од хељде.

Фото: Профимедиа

 

"Осим глутена, постоје додатни састојци у брашну који одређеним људима могу да засметају, попут ферматабилних угљених хидрата, а који се такође налазе у пиву од пшеничног брашна", објаснио је др Воја.

Заправо главни кривац за то јесте процес ферментације у цревима - трансформација угљених хидрата, нарочито шећера, у алкохоле, киселине, алдехиде, кетоне и гасове. Како је и сам доктор рекао овај проблем није могао да се утврди ни једном лабораторијском анализом, до скора. Наиме, однедавно је откривен нови метод како да утврдите да ли имате овај здравствени проблем, а то је анализа издисајних гасова у ваздуху. О чему се ради?

Фото: Профимедиа

 

 

 

"Треба одмах после оброка да одете у лабораторију где бисте издувавали ваздух из плућа и стомака", рекао је он и додао да уколико су утврђеном анализом метан, водоник и угљен-диоксид повишени значи да имате проблем са ферметацијом угљених хидрата. За крај је напоменуо да је хељда "царица житарица", јер не подлеже ферментацији.

Осим овог проблема, пшенично брашно може да изазове и алергије, али без копривњаче, већ су у том случају присутни необични болови у стомаку. Такође, он је повезао интолеранцију на глутен са психичким проблемима, а који могу да се негативно одразе код деце тако што изазивају повећану хиперактивност, познатију као АДХД.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".