Будући да смо се колико прошле недеље у ово време кували на плус 30, захлађење од чак 15 степени многима је пало као хладан туш. Овакво јесење време, према најавама метеоролога чека нас до краја седмице, затим следе два дана паузе, па опет лошије време.

Ипак, почетком октобра могуће је Михољско лето, наводе они.

У ТЕОРИЈИ И ПРАКСИ 

У недељу су пале и прве пахуље на Копанику. Теоретски, снег се и може јавити већ крајем прве декаде септембра, јер већ тада у случају израженог хладног фронта са океана, праћеног падавинама, може доћи до прелаза кише у суснежицу и снег. Међутим, како смо почетком прошле недеље имали прево летње време појава снега је за све осим вероватно за метеорологе била изненађење. 

Како је навео метеоролог Марко Чубрило до суботе ће бити променљиво облачно и хладније од просека за септембар. Он наводи да ће се данас и у среду наш део Европе и даље налазити на периферији антициклона кроз коју ће се наставити струјање релативно хладног и повремено влажног ваздуха те ће оба дана бити релативно хладно, посебно у среду, уз пљускове у средишњим и источним пределима.

- Максимуми ће и даље бити ниски за овај део године углавном од 14-19, ноћи ће бити веома хладне, од шест до 14 у низијама, док ће на планинама преко 1000 метара надморске висине и даље ће бити услова за слаб мраз. Од четвртка постепено топлије, посебно око 25. септембра али већ после 26.  изгледно ново погоршање уз падавине - наводи Чубрило. 

Фото: Н.Живановић

 

 

ПРОМЕНЉИВИ ПОКАЗАТЕЉИ

Добра вест је да поглед на дугорочну прогнозу показује вероватноћу да ће нам октобар, бар почетак бити изузетно пријатан, односно да ће бити михољско лето, наводи метеоролог. 

- Поглед на синоптику за почетак октобра даје сигнал за доминацију антициклона уз свеже ноћи али пријатне, топле, јесење дане. Међутим, како је то јако далеко, а показатељи ових дана јако осцилирају, видећемо хоће ли се прогноза одржати - закључује Чубрило. 

(Република.рс)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".