Сајт Confused.com спровео је истраживање према којем је најпрепознатљивија икона на инструмент табли знак за низак ниво горива у резервоару, коју је препознало 91 посто испитаника. Но, изненађујуће је да ознаку за АБС систем није препознало 35% испитаника, симбол ниског притиска у гумама 32%, а индикатор ваздушног њих 29 посто.

Још гори резултати били су код електричних и хибридних возила, која имају још више специфичних симбола. Симбол "електричног квара" није препознало највише испитаника – чак 80 посто. Та икона, која упозорава на грешку у батерији или мотору налази се само у електричним аутомобилима, па је то донекле и разумљиво, будући да већина возача у ЕУ још није имала непосредни контакт с аутомобилима на струју.

Фото: Профимедиа

 

Готово четири од пет возача у ЕУ (77%), није препознало "контролну лампицу за аутоматско котрљање (glide)" која допушта хибридним возилима да задрже своју брзину други је најчешће погрешно схваћен симбол на контролној табли.

На високом месту збуњујућих симбола су и "EV mode", лампица која се пали кад се у аутомобилу укључи потпуно електрични начин рада сa 60% испитаника који нису знали његово значење, а одмах иза њега је сa 59% нетaчних одговора ознака ограничења снаге мотора која се приказује симболом корњаче, пандан својеврсној ознаци празног резервоара за горива, када је батерија електричног аутомобила готово испражњена.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".