Ковчег са телом краљице Елизабете спуштен је у крипту у капели Светог Ђорђа где ће почивати поред свог супруга принца Филипа који је преминуо у априлу прошле године.

Лондон и читаво Уједињено Краљевство данас се опростио од краљице Елизабете Друге која је сахрањена у Цркви Светог Ђорђа у оквиру Виндзорске палате.

Фото:Јутјуб принтскрин/skynews

 

 

Елизабета је умрла  8. септембра у замку Балморал у Шкотској у 96. години живота. Уједињено Краљевсто је обележило период националне жалости од 10 дана, а државна сахрана краљице почела је данас у 11.00 ујутро по локалном времену у Вестминстерској опатији и праћена службом у Капели Светог Џорџа у Винџору,

Ово је једно од највећих окупљања припадника краљевских породица и политичара у Уједињеном краљевству.

Чланови 23 краљевске породице били су у првим редовима у Вестминстерској опатији, испред 90 других председника и премијера, како налаже протокол. Сахрани је присуствовала скоро свака земља или територија са којом Британија има дипломатске односе.

Фото: Профимедиа

 

 

Ретки изузеци су Русија, Белорусија и Мјанмар. Неколико држава је позвано да пошаљу своје амбасадоре али не и шефове држава, попут Ирана, Северне Кореје и Никарагве.

На последњем испраћају краљице појавили су се председница Владе наше земље Ана Брнабић, Џозеф Бајден са супругом Џил, права дама Украјине, Емануел Макрон, као и сви живи бивши премијери Велике Британије, укључујуц́и Бориса Џонсона, Терезу Меј, Дејвида Камерона, Гордона Брауна, сер Тонија Блера и сер Џона Мејџора, као и Лиз Трас.

Фото: Профимедиа

 

 

Поворку која је предводио краљ Чарлс, пратио је оркстар, а са њим су у поворци били  и принц и принцеза од Велса са својом децом, Џорџом и Шарлот, војводом и војвоткињом од Сасекса.

БОНУС ВИДЕО:

ЕЛИЗАБЕТА ДРУГА КРОЗ ДЕЦЕНИЈЕ: Погледајте ретке снимке из живота преминуле краљице


 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".