Метеоролог Марко Чубрило објавио је детаљну временску прогнозу, најављујући том приликом хладан период, који се и тренутно може осетити.

- Данас ће се преко региона премештати фронтална зона која доноси пролазну кишу, понегде на кратко и јаку, док затим следи умерено разведравање уз могуће пљускове. Ветар у окретања на северни смер и на северу региона на ударе може бити и јак. Крајем дана и у току ноћи претежно ведро и хладно. Дневни максимум од 14 до 20 степени Целзијуса, а у току ноћи само од 7 до 14 степени Целзијуса“, написао је Чубрило.

Уторак и среда доносе нестабилно и релативно свеже време. Како ће се језгро антициклона налазити западније од нас по источној периферији тог система ће и даље струјати релативно хладан и повремено влажан ваздух, додаје он.

У уторак средином дана на северу, северозападу, касније и над средишњим пределима нестабилно уз пљускове, понегде са грмљвином, док би над осталим пределима ређе појаве пљускова могло бити крајем дана. Дуж Јадрана углавном суво уз буру. Због више сунца максимуми мало ближи просечним вредностима и требали би се кретати од 15 до 21 степен Целзијуса.

 

 

Чубрило наводи да се током среде очекују повремени пљускови над средишњим и источним пределима, те да ће на највишим планинама БиХ, Црне Горе и Србије потенцијално пасти и снег.

- Ноћи ће у току ове недеље бити врло хладне и минимуми ће се кретати од 6 до 14 у низијама, док би преко 1000мнв требали бити испод 4 те се тамо очекује чесшћа појава приземног мраза, а понедге је могућ и мраз на 2 м висине - упозорава метеоролог.

Од четвртка можемо очекивати постепено топлије време, без падавина, са температуром од 16 до 22 степена.

- За све којима је овај нагли прелазак уз врелог лета у касну јесен проблематичан, поглед у синоптику за почетак октобра даје сигнал за доминацију антициклона уз свеже ноћи али пријатне, топле, јесење дане. Како је то заиста јако далеко, а синоптика ових дана јако осцилује видећемо хоће ли се тај сигнал и одржати, али дугорочном прогнозом тако нешто је и предвиђено и први део октобра би могао бити доста пријатан - закључује Чубрило.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".