Сахрану британске краљице Елизабете Друге, и службу која је тим поводом одржана у Вестминстерској опатији, данас је у ТВ преносу уживо пратило на стотине милиона људи, а гледаоцима у Србији за око је запао баш необичан детаљ.

Камере које су снимале службу у Опатији, осим званица које су јој присуствовале, бележиле су и сву лепоту и раскош њене унутрашњости.

Фото:Јутјуб принтскрин/skynews

 

У једном тренутку камера је прешла и преко православних икона на шта су се гледаоци у нашој земљи запитали откуд такав иконопис у цркви потпуно друге вере.

Реч је потезу новијег датума, тачније с почетка 1990-их. Отад ову цркву красе и две иконе руског иконописца Сергеја Федорова.

Фото:Јутјуб принтскрин/skynews

 

Наиме, с леве и десне стране на стубовима, могу се видети две велике православне иконе Спаситеља и Мајке Божје које су ту од 1994. године.

Фото:Јутјуб принтскрин/skynews

 

Чињеница је да је Англиканска црква прилично блиска православној. Покојни принц Филип, супруг британске краљице, крштен је у православној вери, а његов син принц Чарлс, садашњи краљ, показује велико интересовање за православље и скоро сваке године проведе по месец дана у Хиландару.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".