Амерички председник Џо Бајден и прва дама Беле куће, Џил Бајден, међу првима су изјавили да ће присуствовати краљичиној сахрани у понедељак, 19. септембра.

Мноштво светских лидера, од Јапана до Француске, долетело је на сахрану Вестминстерске опатије.

Али, према извештајима, постављена су строга правила која шефови држава морају поштовати док краљевски протокол чврсто преузима контролу над поступцима, пише британски Мирор.

Уваженим гостима на краљичиној сахрани забрањено је слетање приватних авиона на најпрометнији аеродром у Великој Британији, наводи се у медијима.

Фото: Профимедиа

 

Председници и премијери ће такође можда морати да путују аутобусом до чувене опатије како би избегли гужву аутомобила која би се појавила на свечаној прилици.

Саопштено је и да ће лидери имати пратњу која ће их одвести на место догађаја са непознате локације у западном Лондону где ће морати да оставе своје аутомобиле "због строгих безбедносних и путних ограничења".

Међутим, Даунинг стрит је раније јавио да би Џо Бајден могао да буде изузет од потребе да се вози аутобусом, због дуготрајних америчких безбедносних протокола.

Достојанственици су такође очигледно били обавештени да нису у могућности да слете приватним авионима на аеродром Хитроу — уместо тога рекли су им да иду на "мање прометне" аеродроме ако желе да путују на тако луксузан начин.

Лидери су добили строга упутства да оставе своју пратњу код куће за догађај, који ће вероватно привући глобалну телевизијску публику. Само њиховом супружнику или партнеру дозвољено је да присуствују сахрани са њима.

Фото: Профимедиа

 

Званични састанци владе такође неће бити предвиђени, а Министарство спољних послова Велике Британије упозорава да ће сви захтеви бити одбијени "због обимног церемонијалног програма у вези са државном сахраном".

Очекује се да ће лидери већине земаља Комонвелта бити на сахрани, а премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн најавила је да ће отићи на скоро 24-часовно путовање са делегацијом укључујући краља Маора Кингија Тухеитија.

Канадски премијер Џастин Трудо потврдио је своје присуство, као и аустралијски премијер Ентони Албанез.

Француз Емануел Макрон, Немачки Франк-Валтер Штајнмајер, Италијан Серђо Матарела, Турчин Реџеп Тајип Ердоган и Бразилац Жаир Болсонаро су међу председницима који присуствују, заједно са Урсулом фон дер Лајен из Европске комисије.

Шпански краљ Фелипе и његова супруга краљица Летиција су међу европским члановима краљевске породице који ће присуствовати.

Позивнице нису послате Русији, Белорусији и Мјанмару, кажу извори из Вајтхола. Велика Британија тренутно има санкције примењене на све три земље.

Сложени распоред седења могао је да се финализује тек када се гости одазову позивима, а крајњи рок за пријем кандидата је био четвртак (15. септембар).

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".