Метеоролог Марко Чубрило је на свом Фејсбук профилу објавио какво нас време очекује наредне недеље. Најавио је ново наоблачење, кишу, али и хладне ноћи.

- Данас ће преовлађивати претежно сунчано, али релативно свеже и ветровито време. После подне понегде може бити услова за пролазан пљусак, али би се углавном задржало суво време. Ветар умерен и појачан, северозападни, а дневни максимум од +14 до +21 степен Целзијуса - најавио је метеоролог и додао:

- У понедељак рано ујутро ново наоблачење ће прво захватити северне, северозападне и западне пределе доносећи кишу повремено и то наоблачење ће се током дана полако премештати на југоисток доносећи пролазну кишу, а на врховима планина преко 1.000 метара надморске висине може бити и снега.

Дневни максимум поново у паду и требао би се кретати од +12 до +18 степени Целзијуса, што је знатно испод просека за овај део године. После подне и крајем дана прво на северу и западу разведравање. Ноћ ка уторку умерено облачна и врло хладна уз минимуме који ће и низијама углавном бити од +9 до +15 степени Целзијуса, док ће на планинама преко 1.200мнв бити услова за приземан мраз.

Он наводи и да ће у уторак и среду наш део Европе и даље налазити на источној периферији антициклона кроз коју ће се наставити струјање релативно хладног и повремено влажног ваздуха те ће оба дана бити променљиво облачно и релативно хладно (посебно у среду) уз повремену појаву кише или пљуска али и сунчане интервале.

- Дуваће умернен до појачан, северозападни ветар док ће дуж Јадрана дувати бура. Више пљускова треба очекивати над северним, источним и средишњим деловима региона, док би на висинама преко 1.000мнв могло бити и пљускова крупе или снега.

Фото: Профимедиа

 

 

Максимуми и даље ниски за овај део године угланвом до +14 до +19 степени Целзијуса, док ће ноћни минимуми бити веома ниски, углавном до +6 до +14 у низијама, док ће на планинама преко 1000мнв и даље ити услова за слаб мраз.

Према његовим речима крајем недеље се рачуна на развијање јаког циклона над западном Европом, али значајан део синоптике око тог периода још није јасан и зависиће од тачне путање урагана “Фиона” који се развија над простором Кариба.

- Када његови трансформисани остаци стигну до западне Европе видећемо како ће они утицати на млазну струју. Тренутни сваки модел има неку своју верзију развоја синоптике, али сви иду у правцу новог погоршања уз падавине после 26.09. док је тренутно врло упитно како ће се кретати темпратура ваздуха. Крај месеца и почетак октобра би могли донети нове, честе, падавине уз температуре око просечних вредности.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".