Дуго се борила глумачка легенда са болешћу, четири пута је Радко "победио" смрт када је био клинички мртав, али овог септембра нажалост није успео.

Од великана се опраштају колеге, пријатељи, породица, бројне познате личности, а међу њима је и глумац Раде Шербеџија.

Он се, емотивно, на њему својствен начин, опростио на Фејсбуку од Полича, који је, како је истакао, "био раван боговима", "бесмртан глумац", "један од највећих које је Југославија имала".

Фото: Н. Фифић

 

 

- Не... Не верујем да је умро. Па, већ је четири пута до сада умирао и бивао клинички мртав и опет нам се враћао. И то је могао чинити само он, јер је био раван боговима - емотивно је започео Шербеџија свој последњи поздрав Радку и наставио:

- Волео је толико живот, премда га тај живот није никако мазио, а он му се увек до краја давао. Има само једна ствар коју је волео више од живота. То је уметност. И то ова најтежа, казалишна и филмска, за оне који се до краја дају. А, он јој се давао до краја.

Фото: З. Кнежевић

 

 

Наш РАЦ је био ЦАР.  И у казалишту и у филму и у животу. Све оно што су други, укључујући и мене, вештином постизали, он је једноставно био. Знао је наш Рац све тајне казалишне уметности и још нешто више. Имао је нешто посебно. Нешто што се не да научити и што само ретки на свету поседују – БОЖАНСКО НАДАХНУЋЕ!

Та искра се често палила у њему и чинила га посебним у свему. Мора да је Бела Крајина, у којој је рођен и одрастао, својим сеновитим брезама урезала дубоке бразде у његове годове. Тамо, кажу, ајда посебно цвета и око поноћи  њезини цветови добијају неку ултраљубичасту боју, те се љубавници окупљају по оближњим брежуљцима и утапају у страствене ултравиолетне  загрљаје. Можда је Рац сада тамо са неком од својих безбројних љубави. Ајда је и врста жита или пшенице од које се прави крух. Мој пријатељ Ратко Полич, био је добар као крух.

 

 

- Не. Не верујем да је умро. Бесмртници не умиру... Он је једноставно отишао, јер му је било доста. А, ако је заиста овај пут заувек отишао, прогласите у целој земљи која се звала Југославија дане жалости, јер је умро један од највећих глумаца које је овај народ икад имао... - закључио је Шербеџија.

БОНУС ВИДЕО:

ЕЛИЗАБЕТА ДРУГА КРОЗ ДЕЦЕНИЈЕ: Погледајте ретке снимке из живота преминуле краљице

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".