Балада "Алхемичар" коју је група "Зана" снимила у част преминуле Марине Туцаковић, која им је била вишедеценијска пријатељица и сарадница, биће премијерно пуштена у понедељак, када се навршава годину дана од смрти легендарне кантауторке.

Зоран Живановић Жика, оснивач "Зане" за коју је Марина написала хит "Додирни ми колена", планирано је да песма "Алхемичар" буде истовремено пуштена на свим радио-станицама 19. септембра.

Фото: АТА имагес

 

 

Нумеру је написао два месеца пре него што је Туцаковићева изгубила дугогодишњу битку са карциномом дојке. Његова супруга и певачица Јелена Живановић је писала текст, али када је "запело", рекла је Жики да га однесе код Марине да преслуша музику и можда допише који стих.

- Отишао сам код Марине и рекла ми је "супер, покушаћу да урадим" - прича Жика.

- Нажалост, после два месеца је преминула. Јелена и ја смо одмах решили да текст баладе може бити посвећен њој. После два дана, из Јелене се родио невероватно дирљив текст о Марини.

Фото: Н. Фифић

 

 

Није открио стихове "Алхемичара", али каже да је овај назив потпуно описује и да је она то свакако била.

- То би било дивно, а показало би да сви ми знамо да поштујемо лик и дело највећег текстописца у целом региону. Занимљиво је и то да је Лаћа, Маринин и Футин син, дописао пар стихова, Фута одсвирао део песме, а Радован из Њујорка послао деонице на гитари. То даје озбиљну емоцију читавој песми и мислим да ће свако ко је чује то и осетити.Фронтмен "Зане" се са Марином Туцаковић дружио дуже од 40 година, а њена смрт веома га је погодила. Раније је причао да су се упознали 1979. године у неком студију. Две године касније, пред улазак у авион добио је текст "Додирни ми колена", који му се на прво читање није свидео. Позвао је Марину, рекао јој да песма нема смисла, а она му је одговорила да више неће радити ако не узме текст. Остало је историја. Управо овај хит је групу "Зана" винуо у сам врх музичких топ-листа и популарности. Такође, Туцаковићева је "Зани" написала познате нумере "Јабуке и вино", "Младићу мој", "Рукују се, рукују", "Мајстор за пољупце", "Нисам, нисам девојка твога друга", "Војна пошта", "Мала", "Вејте снегови"...

Маринин син Милан Лаћа Радуловић јуче је објавио да ће једногодишњи помен његовој мајци бити одржан у понедељак на београдском Новом гробљу у кругу породице.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Tvrda Priča / Nešto Drugačije

 

 

Жика каже да постоји идеја да се направи велики концерт у Београду следеће године, где би наступиле све звезде из земље и региона које су сарађивале са Марином и отпевале те хитове.

- Овом приликом желим да се захвалим градоначелнику Александру Шапићу, који је препознао и одмах подржао мој предлог и обећао подршку Града, ЦЕБЕФ-у који би то организовао, као и РТС и Оливери Ковачевић у чију подршку свакако не сумњамо. Надам се да ћемо успети да изгурамо овај веома захтеван подухват, Маринини стихови ће свакако живети у својој вечности, а ми морамо чувати и неговати сећања на њу и њена дела - закључује Жика.

(Новости)

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Ин мемориам-Џеј Рамадановски

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".