- Корнелије Бата Ковач је био мој пријатељ још скраја шездесетих година, од Корни групе до данас. Био је мој ментор и човек који ме је научио свему што треба да зна неко ко се бави музиком и жели од тога да живи. Он ми је био више од пријатеља и сарадника - каже Топић.

- За мене је направио хитове "Једна жена" и "Едита". Обновили смо били сарадњу и снимио сам "Хладне су ти руке" и "Жену од процулана". Од вас чујем да је песма "Хладне руке" била посвећена Споменки Ковач. Нисам знао за тај податак. То је једна љубавна балада. Сада су много ствари јасније. Песма је предивна и волим да је отпевам на свим својим наступима. На почетку сам снимио и "Трла баба лан". Знао је Бата како да с песмама доспе до најшире публике - додао је Топић за "Курир".

Фото: В. Данилов

 

Корнелије Ковач је био и главни кривац што је певач последњих година почео да снима баладе.

- Он је био господар свега што је радио. Увек сам то поштовао. Можда се нисам увек слагао с Батиним избором, али сам од њега крао занат. Он је био ауторитативан тип креативца, имао је зацртани правац. Схватио сам да у сличној варијанти могу да скупим екипу с којом ћу радити исто, али на мој начин. И што је још битније, спознао сам да свака идеја у зачетку мора имати свог ментора, лидера, а Бата то јесте био - искрен је хрватски музичар.

Фото: Н. Карлић

 

На крају се кроз сузе присетио и последњег сусрета пре две године.

- Позвао је на тај наступ све своје певаче. Показивао је већ знакове замора. Издржао је да одсвира цео концерт. Био је срећан - закључује Топић.

Датум испраћаја Корнелија Ковача још није саопштен, а постоји предлог да буде сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из приватног албума - Миша Јанкетић

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".