Српска православна црква и верници данас прослављају Светог Симеона Столпника, за кога су везана бројна народна веровања.

Свети Симеон сматра се првим столпником у хришћанству и великим чудотворцем. Живео је 103 године, а упокојио се у септембру 459. године. Његове мошти налазе се у цркви у Антиохији (Антакија, Турска).

Веровања и обичаји

Живот овог чудотворца био је необичан, а у народу је остало веровање да од данас почиње јесења сетва чији је овај светац заштитник. Зато се у многим местима задржао обичај ношења семена из куће у цркву на освештење да би година била добра и родна.

Фото: Википедија

 

 

На данашњи дан гледа се и какав је месец, ако је млад - жито ће добро родити, али биће родна и цела година. Свети Симеон Столпник веома је поштован међу земљорадницима и ратарима.

Наши стари верују да Свети Симеон данас чува усеве од сваког зла и да због тога треба бацити семе у ораницу, макар “два прста”, да година буде родна и плодна за све.

Српска црква, као и још неке православне заједнице широм света које поштују јулијански календар данас празнују црквену нову годину.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".