Након смрти краљице Елизабете ИИ отворена су многа питања, а љубитеље животиња највише је занимало шта ће бити са краљичиним вољеним љубимцима. 

Краљица Елизабета позната је као велики обожаватељ паса, поготово расе корги. Она је током своје владавине дуге 70 година имала више од 30 паса, али је посебно изражена њена љубав према коргијима. 

Фото: Танјуг/АП

 

Пси су били толико блиски са њом, да их је једном приликом покојна принцеза Дајана назвала покретним тепихом. 

 

 

Многи су се питали шта ће сада бити са животињама које су остале без власника, али, према писању страних медија, делимично је позната њихова даља судбина. 

Наиме, о два коргија, Муик и Сенди, бринуће краљичин син, војвода од Јорка и принц Ендрју и његова бивша супруга Сара, војвоткиња од Јорка, саопштио је портпарол војводе од Јорка. 

Фото: ЕПА

 

Како је објашњено, војвоткиња је пронашла псе кад су били штенци, а војвода их је поклонио мајци. 

Сада је Муик и Сенди живети на сеоском имању у Виндзору које принц дели са бившом женом. 

Сенди је краљица такође добила на поклон за свој 95. рођендан од њене унуке, ћерке принца Ендрјуа.

Ипак, остаје нејасно шта ће бити са осталим краљичиним псима, Кенди, псом расе дорги (настаје укрштањем јазавчара и коргија) и Лиси, кокер шпанијелом.

Краљица је љубав према овој раси наследила од оца, краља Џодржа VI који је имао коргија по имену Дуки. Као што је речено, краљица је током живота имала више од 30 паса ове расе, а то су углавном били потомци њеног првог љубимца Сузан, коју је добила за свој 18. рођендан. 

Фото: Танјуг/АП

 

Последњи корги који је потекао од Сузан умро је 2018.

Пси су спавали у посебној соби у плетеним корпама обложеним јастуцима, а наводно их је гурмански кувар хранио свежим зечевима и говедином.

Њена три љубимца појављују се и у споту снимљеном за Олимпијске игре у Лондону одржане 2012. године. Тада су се у заједничком кадру појавили краљица Елизабета II, славни глумац Данијел Крејг и трио Монти, Виолу и Холи. 

Њена наклоност према раси такође је прослављена током догађаја у част платинастог јубилеја у јуну, окупљањем 70 коргија у Балморалу и „корги дербијем“ на хиподрому Маселбург.

 

 

Фото: Танјуг/АП

 

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Коргији краљице Елизабете - раса коју је најдуговечнија владарка обожавала

 

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".