Британска краљица Елизабета ИИ преминула је у четвртак у 96. години живота, а њен син Чарлс данас је званично проглашен за краља на састанку Савета за приступање. 

Ово је прво проглашавање за монарха које се приказује у телевизијском преноси. 

Церемонији проглашења присуствује и Чарлсов син Вилијам, принц од Велса. Вилијам је потписао декларацију након што ју је члан Савета прочитао, а након тога исто је урадила и Чарлсова супруга Камила.

Фото: Јутјуб принтскрин/Скy Неwс

 

Главна прокламација којом се Чарлс проглашава сувереном биће прочитана у 12 часова по нашем времену са балкона у Сент Џејмс палати у центру Лондона.

Други проглас ће бити прочитан у Лондону на Краљевској берзи, а даљи прогласи ће бити прочитани у Шкотској, Северној Ирској и Велсу у недељу у подне.

Законом из 1701. уређено је да нови монарх наслеђује престо аутоматски, а декларацијом Савета се потврђује име и идентитет новог краља и службено објављује које ће име носити.

Подсетимо, раније данас британски краљ Чарлс Трећи прогласио је свог сина принца Вилијама и његову супругу Кетрин принцом и принцезом од Велса, што су титуле које су краљ Чарлс и његова бивша супруга Дајана раније носили.

Фото: Архив Новости

 

Он је у првом обраћању нацији као суверен и првом од смрти краљице Елизабете Друге, навео да ће га Вилијам наследити као војвода од Корнвола и да ће преузети одговорност за војводство Корнвол, преноси Би-Би-Си.

Нови британски краљ рекао је да је поносан што проглашава Вилијама принцом од Велса.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".