Краљица Елизабета Друга се готово није много разликовала од остале деце, играла се са својим псима и коњима заштићена од сенке одг што је чека. 

Данашњу принцезу Беатрис често пореде са младом Елизабетом -  принц Ендрју данас, ћерка друго-рангираног војводе од Јорка („Берти" 1926. године) и стога далеко од било какве озбиљне шансе да наследи британску круну, а камоли да влада над око 500 милиона становника тадашњег Британског Комонвелта и Царства.

Фото: Профимедиа/Танјуг/АП

 

Током децембра 1936. догодила се драматична прекретница, кад је њен стриц Дејвид, краљ Едвард Осми, изненадио свет и своју породицу абдицирајући са престола како би се оженио са Волис Симпсон, својом разведеном америчком љубавницом - тиме је убацио младу десетогодишњу Елизабет у директни ред наследства.

Њен отац принц Алберт преузео је титулу Краља Џорџа Шестог, а његова старија ћерка постала је његова директна наследница - прва у реду наследства.

Фото: Танјуг/АП

 

Поставља се питање да ли  је млада краљица била неприпремљена за трон?

''Тата ће постати краљ", саопштила је Елизабета шестогодишњој сестри Маргарет Роуз тог децембарског дана, објашњавајући јој изненадно скандирање масе која се окупила испред њихове градске куће на Пикадилију.

''Да ли то значи да ћеш ти постати краљица?", питала је Маргарет.

''Да", рекла је Елизабета сталожено, ''претпостављам да то то значи."

''Сирота ти!", одговорила је њена сестра у шали, према њеном властитом сведочанству о том догађају испричаном Елизабети Лонгфорд раних осамдесетих.

(ББЦ)

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".