АЛБАНСКА полиција за борбу против тероризма претресла је данас празну иранску амбасаду у Тирани, неколико сати након што су иранске дипломате спалиле документа након прекида дипломатских односа због сајбер напада за које је оптужен Иран.

Припадници полиције наоружани аутоматским пушкама, носећи маске и шлемове, ушли су у зграду амбасаде, која је удаљена око 200 метара од кабинета премијера Едија Раме, након што су амбасаду напустила два аутомобила са дипломатским таблицама, преноси Ројтерс.

Полиција је била у згради и 30 минута касније.

Иранске дипломате спалиле су рано јутрос у Тирани документа пре него што су напустиле Албанију која је одлучила да замрзне дипломатске односе са Техераном због недавног сајбер напада.

Ројтерс наводи, позивајући се на очевице, да су запослени у иранској амбасади бацали документа у зарђало буре, док је ватра осветљавала зидове троспратне зграде дипломатске мисије.

Албански премијер Еди Рама рекао је јуче у видео обраћању да је наложио иранском дипломатском особљу да затвори амбасаду и напусти земљу у року од 24 сата.

Фото: Профимедиа

 

 

Рама је рекао да је сајбер-напад који је изведен у јулу могао да доведе до паралисања јавних служби, брисања дигиталних система и упада у државне записе, као и до крађе владине електронске поште, што би довело до хаоса и угрозило безбедност земље.

САД су оптужиле Иран за напад на Албанију, чланицу НАТО и најавиле "даље акције како би Техеран одговарао за претње безбедности америчког савезника".

Иран је оштро осудио одлуку Албаније да прекине дипломатске односе са Техераном, одбацујући разлоге за тај потез као неосноване тврдње.

Хакерски напад прошлог месеца изазвао је панику у албанским јавним службама, чији су интернет сервиси били блокирани данима.

Односи Техерана и Тиране су затегнути већ годинама, зато што је Албанија пружила уточиште организацији Муџахедин е Халк (Народни муџахедини Ирана), коју Иран сматра терористичком групом.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".