Људи са благим симтомима корона вируса вероватно су заразни пет дана, показали су резултати нове студије коју су спровели научници са лондонског Империал колеџа.

То је прво истраживање које открива колико траје заразност након заразе појединца корона вирусом у заједници.

Студија упућује на то да је тек свака пета особа била заразна пре него што су почели да јој се јављају симптоми. У две трећине случајева пацијенти су били заразни и пети дан након појаве симптома, а у четвртини случајева и након седам.

Кућни тестови не откривају поуздано почетак заразе

Заражени су праћени детаљним дневним тестовима како би се открило колико вируса шаљу у своју околину. Резултати су показати да кућни тестови не детектирају поуздано почетак заразе, али се могу сигурно користити за скраћивање самоизолације.

Научници препоручују да се оболели од короне изолују пет дана након појаве симптома и након тога почну да се тестирају од шестог дана.

Кажу да је самоизолацију сигурно прекинути ако су тестови негативни два дана заредом. Они који су и даље позитивни на вирус, изолацију могу да прекину тек десет дана од појаве симптома.

"Ово је кључно за контролу пандемије"

-  Пре ове студије недостајао нам је велик део слике о заразности, али служећи се посебним свакодневним тестовима и дневним евидентирањем симптома, успели смо да дефинишемо 'оквир' у коме су људи заразни за остале, рекао је главни аутор студије, професор Ајит Лалвани.

- То је кључно за контролисаје било које пандемије и било које респираторне болести у заједници, додао је.

Фото: Н. Скендерија

 

 

- Комбинујући наше резултате с оним што знамо о динамици заразе омикроном, верујемо да је трајање заразности широко примењиво за све постојеће варијанте овог коронавируса, рекао је.

У студији су се пратили заражени коронавирусом од септембра 2020. до октобра 2021., међу којима је било и вакцинисаних и невакцинисаних. Потенцијални недостатак студије је то што јој је узорак релативно мали, односно пратило се 57 пацијената.

Резултати истраживања објављени су у стручноме часопису Тхе Ланцет Респираторy Медицине.

(Индекс.хр)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".