Грчка је послала писма НАТО-у и Уједињеним нацијама, у којем негодује због "запаљивих" изјава турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и у којем тражи од њих да осуде понашање Анкаре, наведено је данас из дипломатских извора.


Две НАТО савезнице, али историјски непријатељи, деценијама су у сукобу због низа питања - од прелета над Егејским морем до подељеног Кипра, преноси Ројтерс.

Европска унија у понедељак је изразила забринутост због изјава Ердогана који оптужује Грчку за окупацију демилитаризованих острва у Егејском мору и изјаве да је Турска спремна да "уради оно што је неопходно" када дође време.

Према турској државној новинској агенцији Анадолу, Анкара је ове седмице послала писма Европској унији, НАТО-у и Уједињеним нацијама објашњавајући своје ставове о разним питањима, укључујући то што обе земље полажу право на ваздушни простор, територијалне воде, као и статус демилитаризације егејских острва.

Грчки дипломатски извори данас су истакли да писмо Турске не одговара стварности, да су наведени аргументи неосновани и да крше међународно право.

Атина је такође послала писма Уједињеним нацијама и НАТО-у.

- Став Турске је дестабилизујући фактор за јединство и кохезију Алијансе, који слаби јужни бок војног савеза у тренутку кризе н- навео је грчки министар иностраних послова Никос Дендиаса у писму генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".