Страуб је аутор бројних романа, кратких прича и новела, а дебитовао је 1975. године хорор романом Јулија . Роман Талисман из 2010. написао је заједно са Стивеном Кингом.

Кинг је у уторак изразио саучешће на Твитеру, назвавши Страуба "добрим пријатељем" и "невероватно талентованим колегом и сарадником".

- Рад са њим била је једна од великих радости мог креативног живота - написао је Кинг. Њих двоје су заједно написали и Црну кућу, наставак Талисмана.

- Један од најбољих писаца које сам читао, један од најбољих пријатеља које сам познавао - написао је енглески писац Нил Гејмен у твиту. - Увек љубазан, забаван, бриљантан. Једном је у јоги, у мушком тоалету у Милвокију, Висконсин, обављао позицију Врана, јер је био неустрашив и поносан на своју јогу. Недостајаћеш ми Питер.

- Недостајаће ми књиге које би још увек написао, али више од тога недостајаће ми разговори које сада никада нећемо водити - додао је Гејмен у другом твиту.

Питер Франсис Страуб рођен је у Милвокију, држава Висконскин, 2. марта 1943, као син трговца и медицинске сестре. Своје детињство описује као строго религијско, будући да је одгајан као Лутеранац. Са седам година ударио га је ауто и једва је преживео. У периоду опоравка помогла му је, како каже, доживотна љубав према књизи и писање као задовољство и бег.  Почео је са писањем прозних песама, и током овог периода настала је његова прва књига Венчања (1973), прича о растуреном браку. Страубово интересовање за писање поезије помогло му је у обликовању елегантног, литерарног стила писања, које је необично нежно за жанр (хорор) који последњих година постаје све бруталнији и тврђи. Следе романи: Јулија (1975), на основу ког је снимљен филм, а роман је доживео огроман успех; Прича о духовима (1979), његов најамбициознији и најуспешнији роман до сада, који ће га уврстити у најуспешније савремене писце хорора после Стивена Кинга. Док је живео у Лондону 1977, Страуб је упознао Кинга, који ће му постати близак пријатељ и сарадник.

Страуб се удаљава од хорора, и настаје серијал романа Плава ружа коју чине: Коко (1988), Мистерија (1989), Грло (1993) и Лост боy лост гирл (2004). За Грло је добио 1994. године награду Брам Стокер. Све четири књиге из овог серијала имају, Страубу најдражу, заједничку тему – Вијетнам, ефекат који злочини из прошлости имају на садашњост. Његово импресивно и плодно стваралаштво дало је подстрек хорору да током седамседетих и осамдесетих година XX века постане један од најчитанијих књижевних жанрова.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".