Климатске промене могле би да имају разарајући учинак на животе милиона људи на источном Медитерану и Блиском истоку, где температуре расту скоро двоструко брже од глобалног просека, упозорио је међународни тим научника.


Кипарски институт наводи у свом извештају да би до краја века у региону могло доћи до температурног скока за пет или више степени, преноси Ројтерс.

Додаје се да би такав темпратурни скок био готово двоструко већи и много ранији од очекиваног у другим деловима планете.

Извештај припремљен под покровитељством Института за хемију Макс Планк и Центра за истраживање климе и атмосфере Кипарског института биће достављен Конференцији Уједињених нација о климатским променама која ће бити одржана у новембру у Египту.

Комбинација смањених падавина и убрзаног загревања може довести до тешких суша и угрозити сигурност воде и хране, а многе земље нису спремне ни за пораст нивоа мора, рекао је један стручњак.

- Овај сценарио имплицирао би озбиљне изазове за инфраструктуру на обали и за пољопривреду и могао би довести до салинизације обалних вода, укључујући и густо насељену и култивисану делту Нила - рекао је аутор извештаја др Џорџ Зитис са Кипарског института.

Упозорава се да би испуњавање главних циљева Париског споразума, глобалног пакта земаља за смањење емисија, могло стабилизовати годишње повећање температуре на око два степена Целзијуса.

Научници препоручују брзу имплементацију акција декарбонизације са посебним нагласком на енергетски и транспортни сектор.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".