Европска унија је данас изразила забринутост због непријатељских примедби председника Турске Реџеп Тајипа Ердогана који је оптужио Грчку за окупацију демилитаризованих острва у Егејском мору и рекао да је Турска "спремна да учини оно што је неопходно када дође време".


Непрекидне непријатељске примедбе политичког руководства Турске против Грчке изазивају озбиљну забринутост и у потпуности су у супротности са преко потребним напорима за деескалацију у источном делу Медитерана, истакао је у саопштењу Петер Стано, портпарол високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља, пренео је Ројтерс.

Претње и агресивна реторика су неприхватљиви и морају да престану, додао је Стано, истицуци захтеве да се несугласице решавају мирним путем и уз пуно поштовање међународног права.

ЕУ понавља своје очекивање од Турске да озбиљно ради на деескалацији тензија на одржив начин у интересу регионалне стабилности у источном делу Медитерана и да у потпуности поштује суверенитет и територијални интегритет свих држава чланица ЕУ, додао је Стано.

Анкара је недавно оптужила Атину за наоружавање демилитаризованих острва у Егејском мору, што Атина одбацује, али Ердоган раније није оптужио Грчку да их је окупирала.

Турска наводи да су егејска острва дата Грчкој према споразумима из 1923. и 1947. под условом да их она не наоружа.

Турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу је више пута рекао да ће Турска почети да доводи у питање суверенитет Грчке над овим острвима ако Атина настави да их наоружава.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".