Према временској прогнози метеролога Ђорђа Ђурића, Србија ће наредних дана бити под утицајем високог ваздушног притиска, па се очекује да време буде сунчано и стабилно.

Са југозапада ће све више истовремено јачати термички гребен, па се у склопу њега очекује прилив топле ваздушне масе.

Ђурић је најавио да ће у Србији у понедељак бити умерено облачно, ујутро понегде са маглом и ниском облачношћу, док се током дана очекују сунчани периоди. Дуваће слаб до умерен северни и североисточни ветар.

Минимална јутарња температура од 12 до 16°Ц, максимална дневна од 24 до 28°Ц, у Београду до 26°Ц.

- У уторак, среду и у четвртак биће сунчано и још топлије. Јутра ће бити свежија, у долинама и котлинама са маглом. Максимална температура биће у уторак и среду од 26 до 30°Ц, у Београду до 28°Ц, а у четвртак од 28 до 32°Ц, у Београду око 30°Ц - каже Ђурић.

ФОТО: Д. Балшић

 

У петак се очекује нарушавање термичког гребена и спуштање висинске долине са севера, али и утицај циклона из централне Европе, који ће претходно као бивши ураган стићи преко Атлантика до западне Европе и подручју од северозапада Шпаније и Португалије до Ирске, Енглеске и Шкотске доносити обилне падавине и ураганске ветрове.

Иначе, ово подручје данима ће наредних дана бити под утицајем снажног циклона са Атлантика, потом и напоменутог бившег урагана, који се тренутно као ураган прве категорије налази над средњим делом Атлантског океана, западно од Азорских острва.

Управо ће ова циклонска активност условљавати да до Европе и нашег подручја следеће седмице пристиже веома топла ваздушна маса са севера Африке преко Медитерана, док снажни облачни и падавински системи са Атлантика и запада Европе неће моћи преко Алпа да продру све до петка до нашег подручја, због утицаја антициклона и термичког гребена.

- Ипак, како се у петак над нашим подручјем очекује нарушавање термичког гребена и антициклона, и како се са севера очекује спуштање простране долине и продор хладног фронта у склопу циклона из центрлане Европе, очекује наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином, уз појаву грмљавинских олуја.

Фото: Карадаревић

 

Пре продора хладног фронта биће и даље веома топло, уз температуре од 26°Ц на северозападу до 32°Ц на југоистоку Србије, у Београду до 30°Ц - каже метеролог и додаје да се потом до краја дана по продору хладног фронта очекује пад температуре, а ветар јужних смерова биће у скретању на северозападни.

Током следећег викенда биће осетно хладније. Очекује се променљиво облачно, у суботу понегде са кишом, пљусковима и грмљавином, док се у недељу очекује углавном суво. Максимална температура биће од 22 до 28°Ц, у Београду до 23-24°Ц.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".