Нову продукцију театра на Црвеном крсту већ је овог лета видела публика на Брионима, а позитивне критике добила је сјајна Бранка Катић за улогу антијунакиње Бланш.

- Имамо ту срећу да смо представу одиграли већ седам пута. Изнад нас је било звездано небо и око 450 људи у публици. Мислим да смо добра група глумаца - изјавила је Бранка и додала:

- Дуго смо радили на комаду и ођедном смо се нашли у ситуацији да малу представу, коју играмо на малој сцени, сада играмо под отвореним небом, на огромној сцени. Морали смо да прилагодимо све на чему смо радили дуже време и да је изведемо пред великим бројем присутних, који су без даха уживали у нашем извођењу.

Фото: В. Данилов

 

У представи играју и Вања Ненадић, Милош Петровић Тројпец, Марко Тодоровић, Нађа Секулић, Јово Максић, Никола Малбаша, Милош Лазаров и Бојана Стојковић. "Трамвај звани жеља" драмско је дело које је данас постало класик, а Тенеси Вилијамс је 1948. године за ову драму добио Пулицерову награду, прву од чак три. Успех у театру је известан у режији Елије Казана, а неколико година касније исти редитељ према том делу снима и култни филм, награђен Оскаром.

- Тенеси Вилијамс каже да нема зликоваца и хероја и када бисмо сви покушали да свако друго људско биће видимо, то би довело до тога да га заволимо. Сва њена стања и бол су ми била најтежа. Она долази раштимована.

Фото: Профимедиа

 

Трауму је доживела са 16 година и после тога је све било као лоша вожња у парку. Рођена је и одрасла с привилегијама, имала је све што та класа може да има, а онда је у једном моменту због породичних дугова све изгубила. У том моменту она има само сестру, код које долази са 65 и својим предивним хаљинама, којима ће покушати да сакрије како се осећа.

Највише сам се плашила да ћу полудим, јер сам по шест сати била у њеној кожи. Тенеси Вилијамс каже да у раду треба ићи до кости и крви, и ми смо то урадили. Схватила сам да морам да се вратим у воду и одрадим то како треба. Ленка нас је без грешке, неумољиво водила. После извођења ове представе осећам се као да је трамвај прешао преко мене - признала је глумица.

Признаје да јој није било свеједно током припрема комада.

- Уплашила сам се кад сам прочитала сценарио. Никада нисам играла тако велику улогу у позоришту. Кад снимаш серију и филм, увек има више дублова и неко ради монтажу, увек ће ти неко притрчати у помоћ. У позоришту сте само ви, публика и ваши партнери. Када тада направиш фалш ноту, следеће што направиш ће дефинисати оно што си радио пре тога. Имала среће да радим с Ленком Удовички. Она ме зна од мојих почетака, а Раде Шербеџија је био мој професор глуме, те сам имала слободу да се препустим како бих дочарала емоцију. Улога је захтевна. Бланш је дубоко несрећна због околности које су је задесиле и покушава да се спасе - искрена је глумица.

Присећајући се процеса стварања, уметница је открила да јој је ова улога помогла у тешким моментима, те да је од своје јунакиње научила да је најважније бити храбар.

- Током процеса стварања једно јутро сам се пробудила и плакала, пре него што бих се и сетила ко сам, где сам и због чега плачем, а онда сам рекла себи да и Бланш то ради. У том моменту сам покушала да се присетим како она обрише сузице, мало се нашминка, обуче лепу хаљину и прави се да је све у реду. Бланш је храбра, али је у дубини нежна и саосећајна, а свет је превише суров према таквим људима и због тога на неки начин разумем њено стање - открила је Катићева.

Недавно је с колегом Љубомиром Бандовићем номинована за најбољи глумачки пар у серији "Адвокадо", а за њега има само речи хвале.

Фото: Н. Фифић

 

- Обожавам серију "Адвокадо" и Љубу Бандовића. Он је партнер кога само можеш пожелети. Имали смо дивну сарадњу и добили признање или не, наш заједнички рад је за нас двоје највећа награда. Партнер је све у глуми, без њега си ништа. Не верујем у причу да си ти добар, а твој партнер није. Нико неће бити добар ако има лошег партнера, јер он вас вуче и кад нешто не можете да изведете - закључила је Бранка.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".