Легендарну певачицу Јасну Госпић сви памте по чувеном хиту "Дођи у пет до пет", као и нестварној лепоти и елеганцији. Била је једна од највећих звезда Југославије, коју су обожавали како млађи, тако и старији.

Рођена је у Сарајеву 1961. године, а музичку каријеру започиње већ са 16 година у групи "Плима" заједно са старијим братом Зораном. Међутим, убрзо су је приметили чланови групе "Амбасадори".

Фото: Јутјуб притнскрин/yugosound

 

 

Са неизмерном радошћу је прихватила њихов позив и већ на фестивалу "Ваш шлагер сезоне" 1977. године привукли су много пажње и представили се ванвременским хитом "Дођи у пет до пет", који деценијама успешно одолева забровау и слуша се као првог дана.

Потом су уследили хитови "Вољела бих да си ту", "Имам један страшан план", "Не тражи ме" и други. Иако су постизали заједно феноменлане резултате, Јасна се није дуго задржала у групи. Одлучила се да ризикује и отпочне соло каријеру. Али, док је јурила за својим сновима, никада није престала да чува дете у себи.

- Сећам се детињства, мириса багрема под мојим прозором, санкања на комадима картона, клизања на Скендерији, првих кафића, првих љубави, и сазнања о томе да у животу постоје правила. Хиљаду грешака, хиљаду лекција. Полако смо улазили на врата озбиљног живота одлажући што је више могуће тај тренутак. Рекла бих да сам кроз та врата прошла једном ногом, јер још увек оном другом стојим са друге стране, стране на којој чувам то дете у себи, где још увек маштам и мислим да живот и није тако озбиљна ствар како панично мислимо - присећала се Јасна.

Учествовала је на бројним такмичењима, највећи успех је забележила на Сплитском фестивалу 1985. године, када је певала "Зар је вољети гријех".

Али, желела је да мало успори темпо, како би могла да ужива у својим последњим данима гимназије. Наиме, у ту школу су ишли још и Тифа, Елвис Куртовић, Лоша и многи други.

Почетком деведесетих музичка идила је прекинута ратом у Босни и Херцеговини. Јасна је морала 1993. године да напусти родно Сарајево и преселила се у Праг. Тешку одлуку о пресељењу је донела због веома лошег здравственог стања мајке.

Ипак, Праг ју је дочекао раширених руку и у њему је пронашла љубав свог живота - Сарајлију Дејана Спаравала, који је у Чешкој живео годинама. Убрзо је Дејан постао и њен супруг са којим има ћерку Дејану и сина Бојана.

- Супруг је моја највећа подршка, неко са ким делим и добро и зло, неко ко је увек уз мене као и ја уз њега. Дејана волим онаквог какав јесте, подржавам га у свему што ради, а он ми то свим срцем узвраћа. Ништа није лепше од доброг и квалитетног брака, имамо једно друго и заједно смо јачи. Заједно смо васпитали децу да буду одговорни, поштени, да буду честити људи - рекла је Јасна пре неколико година.

Мада је са супругом у Прагу уживала и водила миран живот, музика јој је увек недостајала, зато се одлучила за повратак на сцену. Претходних година се бавила модом и заступала је многе брендове, па нас ни не чуди што је увек беспрекорно стилизована

- Свакако да сам највише времена посвећивала деци, али сада, када су већ поодрасли, стекли су се услови и да се вратим својој професији - истакла је певачица.

Како је једном приликом открила, захваљујући свом послу је доживела много лепих ствари, а у једном тренутку је имала прилику да упозна нашег најбољег спортисту.

- Пре неколико година у Монаку имала сам прилику да упознам Новака Ђоковића, који је невероватно фин и културан дечко. Изузетно сам се обрадовала да је, упркос светској слави, остао веома драг и сталожен - каже Јасна.

Музици се постепено враћала од 2005. године, а увек посебно наглашава да се диви Београду који ју је дочекао са широким осмехом и поштовањем. У српској престоници је наступала 2018. године поводом обележавања четири деценије каријере.

- Београд је раскошан. Веома отворен град препун раскошних људи. Уметника, авангардиста, прелепих жена и много, много забаве. Асоцира ме на љубазност, у Београду се увек осећам посебно. Сарајево је увек респектовало оно што долази из Београда, а Београд оно што долази из Сарајева - са осмехом је причала ова уметница.

Са друге стране, веома ју је изненадило што је људи нису заборавили.

- Када сам се вратила у Београд и почела да гостујем у емисијама, пружила бих руку и рекла: "Ја сам Јасна Госпић". Гледали су ме са љубазним осмехом и рекли: "Ми знамо ко сте ви, па добро где сте ви сво ово време?" Осећала сам се дивно.... Мој београдски концерт је био јако леп, превазишао је сва моја очекивања - истакла је тада Јасна.

И музучари из неакадашње гурпе Амбасадори су се 2018. године окупили поводом отварања Требевићке жичаре. По први пут су се сва четири вокала бенда - Здравко Чолић, Исмете Дервоз Крвавац, Јасна Госпић и Хајрудин Хари Варешановић, укрстила гласове у песми "Требевић опет силази у град".

Протеклих година, снимила је више успешних песама, између осталих "Ти си, мајко, крива", "Волим те" с Борисом Режаком, "Још ми не даш мира"... А на изненађење пубике широм региону, појавила се и на "Београдском пролећу", које су организовало поново после много година. На фестивалу је наступала са песмом "Бели град".

Први виски попила са Титом

Захваљујући наступима са групом "Амбасадори" имала је прилике да упозна Тита са само 17 година и да пева за њега целу ноћ

- Била сам испрепадана и кад је дошао ред на мене да певам, бризнула сам у плач. Мислила сам да ћемо бити на сцени, а ја сам од њега била удаљена два метра. Јадранка Стојаковић и Исмета су ми притрчале у помоћ - објашњавала је Јасна.

После наступа Тито ју је позвао у своју собу.

- Фотеље су биле поређане укруг, а једина празна била је поред њега. Он је устао и пољубио ми руку. Певали смо целу ноћ. И Тито је запевао "Рабинушку". Сутрадан смо чули коментар да он никад није био тако добро расположен као те ноћи. Први свој виски у животу попила сам с Титом. Питао ме је "да ли ћете са содом", а ја нисам знала шта то значи. Рекла сам "без", а први пут сам га пила - присећала се певачица.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Лепа Брена - концерти

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".