Коен је у Швајцарској, на обележавању 125-годишњице Првог ционистичког конгреса, коментарисао нуклеарни споразум о којем преговара Иран са светским силама.

- Током мог мандата као директора Мосада безбројне операције су извођене против иранског нуклеарног програма. Да не улазим у сувише детаља могу вам рећи да је Мосад имао много успеха у борби против иранског нуклеарног програма. Ми смо деловали широм света и на самом иранском тлу у самом срцу земље ајатолаха - рекао је бивши шеф Мосада, пренели су израелски медији.

Он је подсетио на операцију отимања иранских нуклеарних информација, за коју је рекао да је јасан доказ да је Техеран лагао о војним димензијама свог атомског програма.

Осврћући се на садашње нуклеарне преговоре, Коен је рекао да ће Израел "наставити да ради све што је потребно" како би спречио Иран да дође до нуклеарног оружја ако споразум буде потписан.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

- Ми никада не можемо дозволити да режим који позива на наше уништење стави свој прст на нуклеарни обарач - рекао је Коен који је био шеф Мосада од 2016. до 2021, а 2018. је надгледао операцију "крађе" иранске тајне нуклеарне архиве у Техерану и кријумчарење ван Ирана.

Он је навео да "Иран тежи да окружи Израел од Газе на југу, до Либана и Сирије на северу", те да финансира, обучава и наоружава екстремистичке организације Хезболах, Хамас и Исламски џихад и омогућава им да испаљују хиљаде ракета на израелско цивилно становништво.

Коен сматра да, како је рекао, фанатични режим никад не сме добити могућност да убрза развој оружја за масовно уништење које ће бити употребљено против јеврејске државе.

Премијер Израела Јаир Лапид је критиковао нуклеарни споразум, оценивши да преговарачи допуштају Техерану да манипулише преговорима.

Фото: Профимедиа

 

На основу споразума из 2015. године, названог 2Заједнички свеобухватни план акције" (ЈЦПОА), Иранци су ослобођени санкција у замену за ограничен развој нуклеарног програма како би се гарантовало да се та земља неће наоружати атомском бомбом. ;Техеран је увек порицао да томе тежи.

Бивши председник САД Доналд Трамп је 2018. године повукао унилатерално своју земљу из тог споразума чиме је био отворен пут расту напетости.

Преговори о обнови споразума које координира ЕУ, почели су ;у априлу 2021, у марту ове године је дошло до застоја, а обновљени су у августу.

Администрација председника САД Џоа Бајдена је више пута саопштила да верује како је дипломатија најбољи начин да се криза реши.

Израел се противи споразуму тврдећи да Иран тежи нуклеарној бомби и објавио је обавештајне информације за које тврди да то доказују.

Иран међутим каже да развија нуклаерни програм у мирољубиве сврхе, иако је недавно обогаћивао уранијум до нивоа за који светски лидери рекли да није за цивилну употребу.

 

(Агенције)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".